Radnici Granita i dalje na ulici
0

"Čekamo Sudsku policiju, mi imamo svoj popis imovine"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Agonija radnika jablaničkog "Granita" se nastavlja. Još uvijek se nalaze ispred kruga firme i čekaju na ispunjenje svojih zahtjeva, odnosno rješenje o vraćanju registracije firme iz Sarajeva u Jablanicu i početak proizvodnje. Za danas je najavljen dolazak Sudske policije koja bi trebala izvršiti popis imovine preduzeća.

"Mi smo devet mjeseci čuvali firmu, imamo svoj popis. No, prije dva dana stječajni upravnik je ušao u fabriku i napravio drugi popis. Bojimo se malverzacija i zato ne želimo ništa da diramo u firmi", kazao je za Sarajevo-x.com Memsud Ćosić, predsjednik Sindikata "Granita".

Podsjećamo, u ponedjeljak oko četiri sata ujutro, po nalogu Općinskog suda Konjic, stječajni upravnik je došao u pratnji Sudske policije kako bi napravili popis imovine kompanije.

Radnici su se pobunili zbog čega je došlo do sukoba s policijom, te je povrijeđeno 30-ak osoba. Radnici tvrde da je policija koristila suzavce, topovske udare i palice.

"Mi ćemo čekati da se izvrši preregistracija. Suludo je da Općinski sud u Konjicu donosi odluku o uvođenju stečajnog upravitelja, i time ide iznad odluke Kantonalnog suda u Mostaru koji je odlučio o raskidu ugovora", izjavio je tada Ćosić za Sarajevo-x.com.

Radnici Granita su i prošlu noć proveli na ulici ispred preduzeća. Još jednom su napomenuli kako neće prekinuti štrajk sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Policija je jučer napustila krug preduzeća. Mi sada čekamo vijesti iz Sarajeva. Čuli smo da danas treba doći Sudska policija da napravi popis", kazao je Memsud Ćosić.

Sindikat očekuje povlačenje stječajnog upravnika, te imenovanje menadžmenta kompanije, nadzornog odbora i v.d. direktora.