BiH
0

Čečo osuđen na dvije godine zatvora za ratni zločin protiv civila

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud Sarajevo oglasio je danas krivim Ibrahima Čeču i osudio ga na dvije (2) godine zatvora za zločin protiv civila u sarajevskom naselju Dobrinja, 1992. godine.

Sud smatra da je na temelju provedenih dokaza utvrđeno da je Čečo postupao suprotno Ženevskim konvencijama o zaštiti civila tokom rata te mu izrekao spomenutu sankciju u skladu s članom 142. preuzetog KZ-a bivše SFRJ.

Čečo je okrivljen da je kao pripadnik Armije RBiH 18. septembra 1992. s još dva vojnika sudjelovao u zlostavljanju nekoliko civila srpske nacionalnosti koji su kopali rovove u naselju Dobrinja, a nakon što je prilikom tih aktivnosti iz radnog voda pobjegao Ranko Kašiković.

Prema inkriminacijama iz optužnice, Čečo je nogama na kojima je imao vojničke čizme udarao oštećenog Slobodana Vučićevića, usljed čega je on zadobio teške tjelesne povrede - prijelom tri rebra i brojna nagnječenja.

Sud je prilikom odmjeravanja visine kazne imao u vidu olakšavajuće okolnosti za okrivljenog, te je, stoga, ublažio zakonom zaprijećenu kaznu.

Oštećeni Vučićević upućen je na parnicu, a troškovi suđenja bit će izmireni iz sredstava Suda.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj presudi, strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.