Crna hronika
7

Kovačević osuđen na deset godina zatvora za ubistvo komšije

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je izreklo presudu kojom je na deset godina zatvora osuđen Branko Kovačević (63), oglašen krivim za ubistvo komšije Mustafe Gujića (51), 20. januara ove godine u sarajevskom naselju Ali-pašino Polje.

Sud je utvrdio da je krivično djelo počinjeno na način kako je to opisano u činjeničnom supstratu optužnice, a prema kojoj je ubistvo počinjeno u stubištu zgrade na Trgu ZAVNOBiH-a na broju 15, u sarajevskom naselju Ali-pašino Polje, tako što je okrivljeni Kovačević nakon verbalnog konflikta s Gujićem, iz svog stana uzeo kuhinjski nož kojim mu je nanio smrtonosnu povredu u predjelu grudnog koša.

Kako je u obrazloženju prvostepene presude naveo predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, Sud je isključio mogućnost da se u ovom slučaju radilo o ubistvu na mah, odbacujući tezu odbrane u tom pogledu, a s obzirom na upornost koju je okrivljeni ispoljio prilikom izvršenja krivičnog djela.

Prilikom odmjeravanja visine kazne ( za krivično djelo ubistvo prema članu 166. stav 1. KZFBiH zaprijećena je kazna od pet do 20 godina zatvora), Sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog - njegovo ponašanje prije i nakon izvršenja krivičnog djela, te činjenicu da ranije nije osuđivan.

U izdržavanje kazne, pod uvjetom da ona postane pravomoćna, okrivljenom će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 20 januara.

Okrivljeni u skladu sa sudskim rješenjem ostaje u pritvoru, a troškove postupka snosi Sud, dok se porodica oštećenog upućuje na parnicu.

Na izrečenu presudu, strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka.