BiH
0

CCI: Zastupnici u skupštini HNŽ-a u protekloj godini radili nepuna 4 dana

FENA
Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, kada se sabere cijeli njihov rad, radili su u protekloj godini nepuna četiri dana, održali sedam sjednica i usvojili osam zakona, od čega je jedan Zakon o pravima izabranih dužnosnika, kojim su dobili mjesečna primanju u prosjeku od 2 300 do 3 000 maraka, kazala je danas u Mostaru konZultantica za monitoring Centra civilnih inicijativa (CCI) Alenka Ban.

Kada su donosili Zakon o pravima izabranih dužnosnika samo je zastupnik Amer Žuljević bio protiv tog zakona, a Ljubo Zovko suzdržan. Svi ostali dužnosnici digli su ruku za taj zakon i tada nisu gledali na stranačku ili nacionalnu pripadnost, na što se, inače, vrlo često pozivaju, kazala je konzultantica Ban, dodavši da Skupština u svom "silnom radu" nije usvojila ni vlastiti program rada u 2007. godini, a u 2008. godinu, također su ušli bez programa rada.

Inače, osam zastupnika zaposleno je u skupštini, a ostalih 22 radi u privatnim i državnim tvrtkama, pa imaju pravo na to da im Skupština nadoknadi razlika od plaće, tako da i oni zarade najmanje 2 300 maraka.

Osvnuši se na rad izabranih dužnosnika iz HNŽ-a u Parlamentu Federacije BiH, Alenka Ban istaknula je kako od pet izabranih, četvero dužnosnika - Snježana Milavić, Ljubo Zovko, Omer Čevra i Stjepan Krešić, u prvi deset mjeseci prošle godine nisu progovorili ni riječi. Cijelu godinu dana u parlamentu su šutjeli Omer Čevra i Ljubo Zovko.

Govoreći o radu Vlade HNŽ-a za prošlu godinu, glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov kazala je da je to jedina vlada u BiH koja je svojim građanima uskratila podatke o svom radu te tako onemogućila kreiranje izvještaja o njihovom radu.

Ona je dodala da nezapamćena netransparentnost i ignorancijski odnos prema građanima karakteriziraju rad Vlade u protekloj godini.

Inače, na konstruiranje Vlade čekalo se punih deset mjeseci, nakon čega je Vlade sebe nagradila pa je utvrdila Zakon o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih funkcija koji im je povećao plaće.

Da je njihov rad katastrofalan, govori i podatak da HNŽ jedina ne izdvaja nikakva davanja za porodilje te ima najmanja socijalna davanja u svim županijama Federacije.