BiH
53

CCI: Političari se i dalje bave sobom, a ne nagomilanim problemima bh. građana

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nakon izbora u 2014. godini kod građana BiH probuđeni su nada i blagi optimizam da će stvari krenuti nabolje. Izabrani političari koji su kreirali vlast dali su mnoga obećanja, no već u startu su nastali problemi zbog kojih se kod građana ponovo probudio strah da neće biti bolje.
Lejla Deronja Suljić, Darko Marić i Denis Telić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lejla Deronja Suljić, Darko Marić i Denis Telić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kako je rečeno danas na konferenciji za novinare Centra civilnih inicijativa, političari se i dalje nastavljaju baviti sobom i proizvodnjom negativne energije u društvu, a ne stvarnim problemima bh. građana.

"Stepen iskazanog nepovjerenja, maksimalizma i političke ucjene, pogrešna fokusiranost članica nove vladajuće koalicije - na podjelu vlasti i moći, umjesto na definisanje ciljeva, u kontekstu poboljšanja kvaliteta života građana i načina njihovog ostvarivanja, nisu obećavajući početak. Isuviše podsjećaju na političku ostrašćenost, neodgovornost i sukobe koji su obilježili cijeli prethodni mandat, bili izvor stalnih blokada u radu vlasti i jedan od uzročnika daljnjeg pogoršavanja stanja u zemlji i života građana", rekao je Darko Marić iz CCI-a.

Odlazeća vlada bavila se imenovanjima

Sve do samog kraja 1. kvartala na djelu je bila vlada u "tehničkom mandatu". Odnos te vlade i nove PS FBiH je bio na najnižem nivou. Zakoni koje je ta vlada donijela (12) u parlamentu nisu razmatrani. Novoizabrana vlada tražila je od ministara i parlamentaraca da dostave izjašnjenje da li povlače iz parlamentarne procedure ili ostaju pri tekstovima nacrta i prijedloga zakona i drugih akata koje je u prethodnom periodu usvojio Zastupnički dom PS FBiH, a nije razmatrao Dom naroda PS FBiH.

"Vlada u 'tehničkom mandatu' je do posljednjih dana izražavala interes za novim imenovanjima i razrješenjima. Od Općih izbora do isteka prvog kvartala 2015. godine identifikovali smo više od 80 različitih rješenja, saglasnosti i odluka kojima su razrješavani i imenovani novi direktori i drugi funkcioneri javnih preduzeća, institucija, članovi nadzornih i upravnih odbora i sl. Članice nove parlamentarne većine su burno reagovale na ova imenovanja, no ne iz principijelnih razloga, nego su ta imenovanja tretirali kao neku vrstu izbornog plijena i žele da ih vrše sami nakon što utvrde zonu interesa", rekao je koordinator CCI-a Denis Telić.

Niz obećanja za reforme

Novu vlast dočekali su ozbiljni problemi. Broj nezaposlenih ozbiljno se približio 400.000 u FBiH, dok je broj zaposlenih 450.000. Plate nisu povećane, BDP je u padu, kao i prirodni naraštaj. Nova vlast krenula je s ambicioznim planovima, a premijer FBiH Fadil Novalić iznio je niz obećanja o reformama, te izmjenama zakona u svim resorima.

"Nadamo se da neće ostati na obećanjima i da će se riječi ubrzo početi pretvarati u djela", rekao je Telić.

Uprkos tome što je od izbora prošlo pola godine, proces konstituisanja vlasti u FBiH nije okončan. Nedostaju četiri delegata iz reda srpskog naroda, još uvijek nije izabran nijedan potpredsjednik iz sprskog naroda, a do kraja prvog kvartala nije izvršena raspodjela pozicija u stalnim radnim tijelima, što znači da Dom naroda nije upotpunjen.

"Osim mjera koje su bile usmjerene na proces konstituisanja, te ključnih akata za finansiranje FBiH, na nivou PS FBiH u prvom kvartalu 2015. godine nije realizovana nijedna mjera, kao ni u posljednjem kvartalu 2014. godine. Žene su ponovo marginalizovane u političkom životu. Na čelnim pozicijama klubova stranaka u Zastupničkom domu i klubovima naroda u Domu naroda nema nijedne žene. Od 23 do sada raspoređene predsjedničke pozicije u stalnim radnim tijelima Zastupničkog doma PS FBiH, 19 je dodijeljeno zastupnicima, a tri zastupnicama. Jedina pozitivna činjenica je izbor žene za predsjedavajuću Doma naroda PS FBiH", kazala je Lejla Deronja Suljić iz CCI-a.

Visina plata se i dalje krije

Evidentan je različit stepen transparentnosti u radu domova u PS FBiH, pogotovo kada je riječ o plati. Dom naroda PS FBiH je u posljednjoj godini prethodnog mandata učinio dostupnim podatke o primanjima svih delegata uz najavu ažuriranja ovih podataka svaka tri mjeseca, čime je postao prva i jedina institucija u BiH koja transparentno i detaljno prikazuje primanja svakog delegata. Za razliku od njega, Zastupnički dom PS FBiH nije dostavio tražene podatke o primanjima poslanika, rečeno je na konferenciji za novinare.

Od starog saziva PS FBiH, 42 poslanika Zastupničkog doma PS FBiH i 12 delegata Doma naroda PS FBiH zatražila su isplatu plata, odnosno "bijelog hljeba" koji je sporan i za koji se, uprkos tome što u Budžetu nema novca za mnoge stvari, izdvajaju sredstva.

Iz CCI-a su pozvali stranke, pogotovo one iz vladajuće koalicije, da se pridržavaju obaveza koje su prihvatili potpisujući Izjavu o Evropskom putu BiH.