BiH
7

CCI: Građani moraju vidjeti da su stranke naučile nešto iz prošlosti i napraviti brze promjene

Piše: M. N.
Glasajući za nove ljude na izborima u oktobru 2014. godine, građani BiH su izrazili želju za pozitivnim promjenama u radu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara u narednom periodu. No, zbog hroničnog problema nepoštivanja rokova, kako to nazivaju iz Centara civilnih inicijativa (CCI), Vijeće ministara još nije izabrano.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Zastupnički dom PS BiH održao je konstituirajuću sjednicu 9. decembra prošle godine, kada je, pored verifikacije mandata, izvršen izbor rukovodstva Doma, te su izabrani članovi komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, no, Dom naroda je konstituirajuću sjednicu započeo tek 29. januara, da bi je završio tek na drugom nastavku sjednice, 16. februara, kada je konačno izabrao svoje rukovodstvo, ali još uvijek ne i članove komisija, što je nužno da bi ovaj dom mogao početi raditi u punom kapacitetu", rekao je Ivica Ćavara, konsultant CCI-a za PS BiH i Vijeće ministara BiH.

Bez plana rada i budžeta

Nijedan dom PS BiH nije usvojio planove rada za 2015. godinu. Nepoštovanje ove obaveze, koja je zapravo ključni alat za povećanje efikasnosti i fokusiranosti vlasti na značajne probleme, nažalost, nije bila rijetka pojava i u prethodnim godinama.

"Rad po 'ad-hoc' principu, bez kvalitetnog planiranja i preciznih rokova za planirane aktivnosti, ne bi smio biti odlika najviše institucije zakonodavne vlasti u BiH i u narednom periodu institucije vlasti trebaju poduzeti sve da se njihov rad odvija po kvalitetno kreiranim i pravovremeno usvojenim planskim dokumentima", kazao je Ćavara.

Također, BiH još nije dobila budžet za 2015. godinu. Finansiranje za ovu godinu osigurano je Odlukom o privremenom finansiranju BiH za razdoblje januar-mart 2015. godine. Ovo se sve dešavalo i u ranijim sastavima PS BiH i Vijeća ministara BiH, te su ih upravo zbog svog nezadovoljstva radom prethodnih vlada građani odlučili promijeniti na prošlim izborima. Ovaj put izabrana su samo četiri delagata Doma naroda iz prethodnog saziva, a sve ih skupa čeka mnogo posla.

"Vlast na državnom nivou, prije svega Vijeće ministara BiH, ali i Parlamentarna skupština BiH, u prethodnom su mandatu presporo realizovali obaveze iz 'Mape puta' među kojima su važne strategije i zakoni koje treba što prije usvojiti, kao što je Strategija socijalne uključenosti BiH, jedinstveni Zakon o sudovima BiH, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u BiH (koji je nekoliko puta odbijen u Parlamentarnoj skupštini), zatim sveobuhvatna Strategija ruralnog razvoja, državni Zakon o unapređenju malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, sveobuhvatna Energetska strategija za BiH, te drugi zakoni i strategije, koji mogu značajnije doprinijeti stvaranju pozitivnog ambijenta za brže zapošljavanje i veće investicije, te značajnijem ubrzanju puta BiH ka evropskim integracijama", rekao je Ćavara.

Poklon od EU još nije prihvaćen

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je kako je Evropska unija na samom početku mandata novih bh. vlasti dala velikodušnu ponudu da potpišu Izjavu o evropskom putu BiH i da će time biti aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je "na čekanju" još od 2008. godine zbog neodgovornog ponašanja naših političara. Inicijativa sadrži i plan za snažan reformski zahvat, koji bi trebao poboljšati ekonomske i socijalne prilike u zemlji i pozitivno utjecati na rast zapošljavanja, kao gorući problem bh. društva.

"No, umjesto da to bude ekspresno provedeno, prisustvovali smo još jednoj epizodi neodgovornog ponašanja, pokušaja dizanja tenzija i nepotrebnog gubljenja vremena. Nadajmo se da je i to sada iza nas, te da slijedi period u kojem ćemo našu vlast moći vidjeti u neobičnoj ulozi posvećenog intenzivnog rada u interesu građana ove zemlje i njihove budućnosti, kako to izjava koju su potpisali predviđa", kazala je Majda Behrem iz CCI-a.

Iz ove organizacije smatraju kako nivo privilegija i visina primanja poslanika i delegata u PS BiH nije u skladu sa općim stanjem u društvu. Ističu da su individualni činovi preusmjeravanja dijela sredstava u humanitarne svrhe, kojih je bilo ovih godina, za pohvalu, ali nisu pravo rješenje.

"Ono što je potrebno učiniti je temeljno preispitivanje svih privilegija i visine primanja zastupnika i delegata PSBiH. U sklopu toga, kao početnu mjeru i signal javnosti da je poruka shvaćena i da će 'glas naroda' biti prihvaćen i poštovan, treba hitno stvoriti zakonske pretpostavke za ukidanje tzv. bijelog hljeba i plaćanja rada u privremenim komisijama. Početak rada novog saziva PSBiH optimalno je vrijeme za ovakav simbolički čin, koji bi značio prekid dosadašnje prakse socijalne neosjetljivosti i bahatosti", rekao je Ćavara.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

BiH potreban optimizam

Iz CCI-a su upozorili da se sramotna diskriminacija građana u PSBiH i dalje nastavlja. Prošlo je više od pet godina od donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojom je utvrđeno da BiH vrši sistemsku diskriminacija svojih građana, ali je ista, uprkos svim obećanjima, i dalje prisutna.

"Najodgovornije tijelo za rješavanje ovog pitanja i dokidanje diskriminacije, prvo unutar sebe, a onda i unutar društva u cjelini, je zbog svojih ustavnih nadležnosti upravo PSBiH. CCI izražava nadu da je ovo posljednji saziv PS BiH koji se konstituira na taj način i da će njegovi poslanici i delegati učiniti sve da upravo tako bude", kazao je Ćavara.

Na kraju su kazali kako je BiH potreban optimizam, a da bi ga osjetili, vlasti moraju promijeniti odnos prema građanima, te dovesti stručne ljude koji će biti postavljeni na odgovorna mjesta i raditi na rješavanju problema građana.

"Građani moraju vidjeti da su stranke i njihovi lideri nešto naučili iz prošlosti, uključujući i lekcije iz februara 2014. Moraju vidjeti promjene i to suštinske. Vrlo brzo", kazao je Ćavara.

CCI