BiH
1

CCI: Dan Evrope je došao, a Evropa je sve dalja

FENA
U Bosni i Hercegovini danas se na različite načine obilježava Dan Evrope, a u jednom dijelu BiH je čak i neradni dan. Dan Evrope je tu, ali sama Evropa nikako da dođe i čini se sve udaljenijom, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa. Navode da zastoj BiH na evropskom putu traje nedopustivo dugo.

"Zemlje regiona koje su prije nekoliko godina bile iza BiH u procesu pridruživanja EU, danas su je uveliko prestigle. Srbija, koja je čak do jučer u parlamentu imala i one političke snage koje ne misle da je evropski put dobro rješenje, davno je odmakla ispred BiH", navodi se u saopćenju.

Dodaju da građani više ne mogu biti taoci političkih prepucavanja, nego se moraju na demokratski način uključiti i iznijeti svoje zahtjeve predstavnicima vlasti koje su izabrali, da bez izgovora i odmah bezuslovno počnu raditi na ubrzanju integracija BiH u EU.

Devet nevladinih organizacija - OKC Banja Luka, KULT Sarajevo, DON Prijedor, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, Klub potrošača SB Travnik, Paradigma Bijeljina i CCI - organiziraju prikupljanje potpisa podrške bezuslovnom ubrzanju evropskog puta BiH.

"Cilj ove peticije je da sami građani iskažu svoju podršku BiH na njenom putu ka EU, te da izvrše direktni i indirektni pritisak na predstavnike vlasti koje su sami izabrali i koje će sami birati. Do sada je prikupljeno više od 15.000 potpisa, koji će poslužiti da se u konačnici stavi jasan zahtjev pred one koji pretenduju na pozicije na narednim izborima. Evropa, sada!", poručio je projekt menadžer CCI Siniša Bencun.

U Tuzli, Mostaru, Travniku i Prijedoru bit će postavljeni štandovi za prikupljanje potpisa povodom Dana Evrope.