{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Dan Evrope je došao, a Evropa je sve dalja

F
9.5.2014. u 14:44
1
6
CCI: Dan Evrope je došao, a Evropa je sve dalja
1
CCI: Dan Evrope je došao, a Evropa je sve dalja
U Bosni i Hercegovini danas se na različite načine obilježava Dan Evrope, a u jednom dijelu BiH je čak i neradni dan. Dan Evrope je tu, ali sama Evropa nikako da dođe i čini se sve udaljenijom, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa. Navode da zastoj BiH na evropskom putu traje nedopustivo dugo.
"Zemlje regiona koje su prije nekoliko godina bile iza BiH u procesu pridruživanja EU, danas su je uveliko prestigle. Srbija, koja je čak do jučer u parlamentu imala i one političke snage koje ne misle da je evropski put dobro rješenje, davno je odmakla ispred BiH", navodi se u saopćenju.

Dodaju da građani više ne mogu biti taoci političkih prepucavanja, nego se moraju na demokratski način uključiti i iznijeti svoje zahtjeve predstavnicima vlasti koje su izabrali, da bez izgovora i odmah bezuslovno počnu raditi na ubrzanju integracija BiH u EU.

Devet nevladinih organizacija - OKC Banja Luka, KULT Sarajevo, DON Prijedor, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, Klub potrošača SB Travnik, Paradigma Bijeljina i CCI - organiziraju prikupljanje potpisa podrške bezuslovnom ubrzanju evropskog puta BiH.

"Cilj ove peticije je da sami građani iskažu svoju podršku BiH na njenom putu ka EU, te da izvrše direktni i indirektni pritisak na predstavnike vlasti koje su sami izabrali i koje će sami birati. Do sada je prikupljeno više od 15.000 potpisa, koji će poslužiti da se u konačnici stavi jasan zahtjev pred one koji pretenduju na pozicije na narednim izborima. Evropa, sada!", poručio je projekt menadžer CCI Siniša Bencun.

U Tuzli, Mostaru, Travniku i Prijedoru bit će postavljeni štandovi za prikupljanje potpisa povodom Dana Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: