{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani potpisuju peticiju "Milion potpisa za ulazak BiH u EU"

30.6.2014. u 12:01
48
17
Građani potpisuju peticiju "Milion potpisa za ulazak BiH u EU"
48
Građani potpisuju peticiju "Milion potpisa za ulazak BiH u EU"
Foto: Klix.ba
Prije dva dana pokrenuta je peticija "Milion potpisa za ulazak BiH u EU" kao svojevrstan apel da svi Evropljani pomognu ulazak Bosne i Hercegovine u EU i dignu svoj glas protiv nepravednog sporazuma iz Daytona, u kojem je i Evropa učestvovala, a koji osiromašuje BiH i drži je van evropskog prostora.
Peticiju su pokrenuli francuski filozof i pisac, kritičar društva, advokat etike i pravde, istaknuti novinar, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i počasni građanin Sarajeva Bernard-Henri Levy sa prijateljima Gilesom Hercegom, Florence Hartman, Danisom Tanovićem i Dinom Mustafićem.

Ovdje su prije dvadeset godina granate padale kao kiša.
Ovdje su prije dvadeset godina snajperisti pucali na prolaznike.
Ovdje je prije dvadeset godina etničko čišćenje, bez presedana od Drugog svjetskog rata, opustošilo cijelu zemlju. Ovdje su prije dvadeset godina slobodni građani pružili otpor barbarstvu i porazili ga, ostavši vjerni antifašističkoj tradiciji Evrope
.

Evropa je sve to vrijeme stajala skrštenih ruku. Oglušila se na pozive svojih sugrađana iz Bosne i Hercegovine i ostala bez pravog odgovora. Sa cinizmom ravnim samo svojoj neo-minhenskoj popustljivosti okrenula je leđa vlastitoj tradiciji borbe za slobodu i demokratiju i prešutno odobrila pokolj nedužnih. I kada je konačno intervenisala učinila je to kako bi u Daytonu bio nametnut nepravedan sporazum kojim je uspostavljen mir po cijenu podjele zemlje i stvaranja institucionalnog okvira koji je paralizira, osiromašuje i sprečava pomirenje u dušama njenih ljudi, navodi se u saopštenju Milion potpisa za ulazak BiH u EU.

Ova situacija je neodrživaOva politička, moralna i historijska greška mora se ispraviti. Evropa se mora odužiti Bosni i Hercegovini, zemlji koja je skupo platila svoju nepokolebljivu vjernost vrijednostima demokratije, kozmopolitizma i multikulturalnosti, tim temeljnim vrijednostima same Evrope.

Samo je jedan način da Evropa to učini: da prizna da Bosna i Hercegovina u potpunosti, neupitno i nepovratno pripada evropskoj zajednici – toj velikoj obitelji prijatelja demokratije i prava – zbog patnje kroz koju je ova mala zemlja prošla, zbog svoje historije, zbog svoje vjekovne tradicije tolerancije i otvorenosti, zbog svog herojskog otpora divljem nacionalizmu koji ju je umalo uništio.

To je razlog zbog kojeg prijatelji Bosne i Hercegovine odavde, iz Sarajeva, na dan obilježavanja stogodišnjice početka kataklizme u koju je Evropa potonula i bila razdirana bez milosti, upućuju apel svim Evropljanima dobre volje da zemlja Ive Andrića bude, u skoroj budućnosti, primljena u Evropsku uniju kao punopravna članica.

Prijatelji Bosne i Hercegovine odbacuju argumente onih koji navode ovu ili onu ustavnu odredbu nametnutu u Daytonskom sporazumu kao izgovor za odgađanje početka pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo. Prijatelji Bosne i Hercegovine dižu svoj glas protiv apsurdne, kafkijanske logike koja ovu zemlju – u kojoj srce Evrope kuca jače nego bilo gdje drugdje – već godinama drži izvan evropskog političkog prostora.

Koliko godina čekati?Prijatelji Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtjevaju trenutno i bezuvjetno otpočinjanje pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo, i to tako što bi Evropska unija Bosni i Hercegovini odmah odobrila status kandidata za članstvo, a svi famozni “preduvjeti” čije ispunjenje Evropska unija traži da bi odobrila kandidatski status postali bi predmet pristupnih pregovora.

Koliko poginulih je bilo potrebno da se Francuska i Njemačka pomire?
Koliko će godina Bosna i Hercegovina još morati da čeka jer Evropa odbija da se suoči sa svojom nečistom savješću? Uklonimo tu tamnu mrlju sa savjesti Evrope.

Izmirimo svoj dug prema Bosni i Hercegovini. Prestanimo samo pričati da su vrata Evrope otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pustimo Bosnu i Hercegovinu da konačno uđe na ta otvorena vrata Evrope, navode organizatori peticije.

Ukoliko i vi želite dati svoj glas za BiH u EU, možete to učiniti ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: