{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavka traži izmjenu ulica u Banjoj Luci: Srpskim Toplicama vratiti naziv Gornji Šeher

25.9.2017. u 12:27
429
337
Čavka traži izmjenu ulica u Banjoj Luci: Srpskim Toplicama vratiti naziv Gornji Šeher
429
Čavka traži izmjenu ulica u Banjoj Luci: Srpskim Toplicama vratiti naziv Gornji Šeher
Admir Čavka
Šef kluba Domovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka pokrenuo je inicijativu prema Gradu Banja Luka kojom traži reviziju naziva ulica i mjesnih zajednica na području Banje Luke te najavio pokretanje apelacije Ustavnom sudu ukoliko se po ovom pitanju ne učini ništa do kraja godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Zatražio sam da jedna ulica u naselju Vrbanja dobije ime po Maidi Medari, žrtvi silovanja i ubistva u junu 1993. za koje su osuđeni ratni zločinci Slobodan Bajić i Miladin Trivić. Smatram da je to važan iskorak za banjalučke vlasti u procesu suočavanja sa prošlošću i prihvatanjem odgovornosti za istinu o zločinima i etničkom čišćenju nad banjalučkim Bošnjacima", kazao je poslanik Čavka.

Pokrenuo je i inicijativu za reviziju naziva mjesnih zajednica. Istakao je kako
je posebno strašna činjenica da je devedesetih nasilno promijenjeno ime Gornjeg Šehera u 'Srpske Toplice', naziv koji nema nikakve veze sa lokalnom historijom ni tradicijom.

"Mi tražimo da se pokrene hitna javna rasprava i da banjalučke vlasti krenu sa ispravljanjem ove historijske nepravde. Gornjem Šeheru treba vratiti njegovo staro ime, te na taj način priznati i historijsku važnost Šehera i njegovih stanovnika. Nemojte nas više ponižavati, vrijeme je da se barem osnovne stvari u ovom gradu poslože - počnimo sa poštovanjem nevinih žrtava i sa uvažavanjem zajedničke historije našeg grada", dodaje Čavka.

Naglasio je kako je pred njima puno posla - zapošljavanje Bošnjaka u gradskim službama, bolja komunikacija, osiguranje ravnopravne budžetske raspodjele, ali da su nazivi prvi korak.

"Tek kada institucije budu imale bolji odnos prema povratničkoj zajednici, mogu očekivati da im se to vrati dvostruko - investicijama u razvoj od strane naše banjalučke dijaspore", zaključio je Čavka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: