BiH
73

Čavka pisao VSTV-u i Inzku: Ne želim ostati u Tužilaštvu BiH, bojim se da mogu postati neugodan svjedok

Piše: Er. M.
(Foto: Klix.ba)
Državni tužioc Oleg Čavka pisao je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nakon što je protiv njega otvorena istraga. On je u pismu naveo kako u Tužilaštvu BiH mogu opstati samo oni koji su politički podobni pri tome optužujući glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića da skreće pažnju sa postupka koji se vodi protiv njega.

Čavka je u pismo do kojeg je došao portal Klix.ba objasnio kako i s kojim ciljem se koristio mobilnim telefonom Anesa Kurbegovića. On je naveo kako ga je zanimalo zašto Kurbegovićev mobilni uređaj nije vještačen odnosno da li je on utjecao na policiju da se izbjegne vještačenje.

"Tužilaštvo je znalo da u potpunosti ne postoje obilježja krivičnog djela Pronevjera u službi međutim i pored toga su obmanuli Vijeće i Ured disciplinskog tužioca tvrdnjom da sam ukrao mobitel", napisao je Čavka.

Istakao je kako se u Tužilaštvu BiH dešavaju čudne stvari s obzirom na to da u ovom slučaju svjedoke saslušava bliski srodnik Anesa Kurbegovića.

"Pažnja javnosti se odvlači na neku drugu priču od medijske hajke na glavnog tužioca, zahtjeva za njegovu smjenu i disciplinskog postupka koji je navodno protiv njega pokrenut, a ja sam poslužio kao primjer navodnog čišćenja vlastitih redova", navodi Čavka.

Dodaje da u današnjem Tužilaštvu BiH može opstati samo osoba koja je politički podobna te da iza njega ne stoji nijedna politika.

"Bojim se da sam u budućnosti mogao postati i neugodan svjedok u radu Tužilaštva BiH", upozorio je Čavka.

S tim u vezi naveo je primjer predmeta koji je vođen protiv Kemala Čauševića i drugih, a koji mu je bez ikakvog obrazloženja oduzet odlukom glavnog tužioca.

"Kada su počele čudne stvari da se dešavaju u navedenom predmetu, koji su prekrila već tri snijega, i u kojem su predmetu procurile u javnost izjave osumnjičenog u dnevno političke svrhe, moj rad je prestao", napisao je Čavka.

On je naveo i sve nejasnoće koje se odnose na predmet koji se vodio protiv Milana Tomasa i direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakula.

Čavka se žalio i na to što mu je glavni državni tužilac Goran Salihović zabranio da ispita Murata Đuderiju koji se pismeno obratio Tužilaštvu BiH sa željom da ispriča ko je i zbog čega ukrao automobil tužiteljice Diane Kajmaković.

"Znam da ovo moje obraćanje zvuči kao pisanje ogorčene osobe, ali nemam više nikakvu želju ostati u ovom Tužilaštvu, barem dok je u ovakvom stanju, i po svemu sudeći prema sadašnjem stanju stvari, nakon što dokažem svoju nevinost posvetit ću se nekim drugim poslovima u životu, odnosno neću im više smetati, jer kao osoba koja je preživjela težak srčan udar obavezan sam pokušati ostati živ zbog svog sina kojeg moram školovati", zaključio je Čavka.

Kompletno pismo koje je Oleg Čavka uputio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH pročitajte u fotogaleriji.