BiH
35

Mektić: Salihović se bavi mešetarenjem, on više ne može ostati na poziciji državnog tužioca

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritikovao državnog tužioca Gorana Salihovića kojeg je lično optužio za mešetarenje i curenje informacija iz predmeta o kupovini vile Milorada Dodika u Beogradu te predmeta poput Bobar i Pavlović banke.

On je kazao kako od Salihovića traži da automatski preispita validnost njegove fakultetske diplome, što Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ne bi trebalo predstavljati problem s obzirom na to da on nije, kako navodi, završio fakultet na Marsu već u Zagrebu.

"Mislim da Goran Salihović sprovodi istragu tendenciozno i da pokušava izvršiti pritisak na mene kako ne bih govorio o neradu, mešetarenju s predmetima i curenju informacija. I on učestvuje u curenju informacija iz ključnih koruptivnih afera tipa Bobar banke i Pavlović banke", rekao je Mektić.

Dodao je kako to Salihović radi preko grupe ljudi od kojih su neki i iz kriminalnog miljea poručujući kako se ovo pod hitno mora raščistiti s obzirom na to da je riječ o državnom tužiocu koji mora biti profesionalan.

"Mislim da BiH s obzirom na stanje korupcije u kojoj se nalazi moramo iščupati iz tog stanja. Korupcija u ovoj zemlji je najveće zlo i ona za rezultat ima i ovakvo ekonomsko stanje sa ovakvim stepenom nezaposlenosti i standardom građana. Mi se ne nalazimo na dnu samo u Evropi, već nažalost i na samom dnu svijeta", kazao je Mektić.

Mektić ističe da u takvim okolnostima Tužilaštvo BiH i državni tužilac moraju biti subjekti koji će pokrenuti aktivnost, a ne kalkulisati i mešetariti s predmetima te dijeliti informacije iz predmeta.

"Mi nemamo glavnog tužioca koji je svjestan situacije države u kojoj živimo i koji ima odgovornost spram situacije. Umjesto da mobiliše sve moguće snage sigurnosti on pokušava putem marginalnih predmeta izmisli istrage poput moje diplome. Zagreb nije daleko, neka pošalje istražioca i riješio je tu dilemu. On se bavi medijskim spekulacijama, a ozbiljan državni tužilac za jedan dan otklonio bi tu dilemu", kazao je Mektić.

Kako tvrdi, Salihović na ovaj način vrši pritisak kako se ne bi govorilo o njegovom neradu i mešetarenju kojim on ugrožava dignitet Tužilaštva BiH.

"On više ne može ostati na toj poziciji. Najbolje bi bilo kada bi sam uvidio da ništa nije uradio za sve ovo vrijeme i da ode, a da umjesto njega dođe neka osoba koja će pokrenuti neke stvari u BiH i vratiti građanima vjeru u pravnu državu", kazao je Mektić.

Na kraju razgovora dodao je i da su putem Salihovića curile informacije vezane za aferu o Miloradu Dodiku, a koja se odnosi na kupovinu vile u Beogradu.

"Putem njega su išle informacije iz predmeta. Tvrdim da ima to dokumentovano, ali ne bih o tome još govorio. Ja ću o tome do kraja govoriti, ali nešto kasnije. Javnost će bit upoznata. Nažalost, informacije su preko Salihovića curile drugoj strani i to putem jednog novinara RTRS-a ljudima koji su bili obuhvaćeni istragom. Tu su još osobe iz Bobar banke. Time što je uradio, Salihović nije zaslužio da ostane ni dan više na toj poziciji", poručio je Mektić.