{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čaušević odbio da dođe na suđenje zbog zubobolje

S
13.4.2015. u 17:29
6
31
Čaušević odbio da dođe na suđenje zbog zubobolje
6
Čaušević odbio da dođe na suđenje zbog zubobolje
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku upravu (PU) u Bugojnu 27. juna 2010. godine, danas je, zbog zubobolje, odbio da dođe na ročište u sudnicu.
Predsjedavajući Vijeća sudija Tihomir Lukes rekao je, nakon izvršenih provjera, da je Čaušević jutros zatražio medicinsku pomoć i da je dobio apaurin, koji dobija u okviru svoje redovne terapije.

"Nisam iz te branše, ali apaurin nije za zubobolju i to nije opravdan razlog njegovog neprisustva na ročištu. Pritvorska jedinica se odavde nalazi 200 metara i optuženi je mogao doći i ubijediti članove Vijeća da mu treba pomoć", smatra Lukes.

U sudnici je pregledan video-iskaz Branka Arežine, policajca zaposlenog u PU Bugojno, dat 24. i 31. maja 2011. godine.

Federalni mediji javljaju da je Arežinu danas ispitala Čauševićeva odbrana.

Odgovarajući na pitanja jednog od Čauševićevih advokata Ifeta Ferageta Arežina je govorio o trenucima kada je kritičnog dana u ranim jutarnjim satima stigao sa kolegom Alvirom Josipom i kako je ispred ulaza u zgradu PU vidio sumnjivo lice za koje je u ranijim izjavama rekao da je 85 posto siguran da je riječ o Čauševiću.

Arežina to nije naveo ni u jednoj službenoj zabilješci, što je potvrdio i danas.

Feraget je od svjedoka zatražio da se izjasni kojom brzinom se osumnjičeni kretao nakon što je vidio policajce ispred zgrade PU. Sudija Lukes u nekoliko navrata prekidao uz konstataciju da je svjedok na pojedina pitanja već odgovorio na što je Feraget burno reagovao.

Odbranu je zanimalo zašto su Arežina i Josip odustali od potrage za sumnjivim licem, kada je njihov kolega Vladimir Kunovac, koji je bio ispred njih, imao službeno oružje.

Arežina je rekao da su odlučili da se vrate u PU po naoružanje.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Ferageta da bude razriješen sa mjesta Čauševićevog branioca.

Obrazlažući zahtjev za razrješenjem, Feraget je ranije rekao da postoji čitav niz dokaza koje Tužilaštvo BiH ima, a koje nije dostavilo odbrani.

Suđenje će biti nastavljeno 20. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: