FBiH u krizi, predsjednik putuje
0

Casey: Razočaran sam što je Budimir sad otišao u Južnu Koreju

FENA
Nigel Casey
Nigel Casey
Britanski ambasador Nigel Casey, govoreći o temi političke krize u FBiH, rekao je danas da je iznenađen i razočaran odlukom predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da otputuje u Južnu Koreju na sedam dana u vrijeme kada je Federacija, čiji je on predsjednik, suočena s neriješenom političkom krizom.

"Posebno razočarava da je predsjednik Budimir odlučio da napusti zemlju bez prosljeđivanja odluke o nominaciji novih članova Ustavnog suda Parlamentu Federacije", upozorio je Casey u pisanoj izjavi, saopćeno je iz britanske ambasade.

Ukazao je da nepoduzimanje aktivnosti kako bi se osiguralo da se kadrovske pozicije u Ustavnom sudu Federacije BiH pravilno popune znači da ustavni sistem ne može funkcionirati i da su, ustvari, blokirani normalni demokratski procesi.

"Ustavna dužnost predsjednika i potpredsjednika je da djeluju da bi se ova situacija popravila i teško je pojmiti da bi trenutno mogao postojati važniji prioritet. Nerješavanje krize prijeti da dovede do veoma ozbiljnih posljedica, jer su potrebne hitne odluke Vlade i Parlamenta Federacije da bi se osigurala kontinuirana međunarodna finansijska podrška Bosni i Hercegovini. Građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji bi najviše ispaštali zbog nerješavanja krize u skoro vrijeme, zaslužuju odgovornije vodstvo", upozorio je britanski ambasador Nigel Casey.