{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Uspostaviti funkcionalnu Vladu i Ustavni sud FBiH

F
20.2.2013. u 16:08
0
13
Daviddi: Uspostaviti funkcionalnu Vladu i Ustavni sud FBiH
0
Daviddi: Uspostaviti funkcionalnu Vladu i Ustavni sud FBiH
Renzo Daviddi (Foto: Anadolija)
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je danas izražavajući zabrinutost zbog razvoja događaja u Federaciji BiH apelirao na predsjednika Živka Budimira da u dogovoru s potpredsjednicima Federacije i relevantnim političkim strankama osigura da Federacija što prije dobije potpuno funkcionalnu Vladu.
U tom smislu, relevantni politički akteri snose odgovornost i njihov zajednički politički cilj mora biti da osiguraju uspostavu federalnih vlasti, u skladu s demokratskim principima, smatra Daviddi.

- Ovo je od suštinske važnosti kako bi Federacija bila u mogućnosti da usaglasi neophodne političke i ekonomske reforme, kao i ključne prioritete po pitanju EU - dodao je zamjenik šefa Delegacija EU u BiH.

On je u saopćenju za javnost naglasio da je od fundamentalnog značaja da Federacija ubrzo dobije i potpuno funkcionalan Ustavni sud.

Upozorava i da predsjednik Budimir, u saglasnosti s potpredsjednicima, a potom i Parlamentom, imaju jasnu ustavnu obavezu da osiguraju, bez daljnjeg odlaganja, prijedlog i imenovanje preostalih sudija Ustavnog suda, kako bi Sud postao potpuno operativan, te bio u mogućnosti odgovoriti na pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Delegacija EU očekuje od predsjednika Budimira i relevantnih političkih stranaka da se pridržavaju uobičajenih demokratskih standarda i ne opstruiraju demokratske procese, te ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: