{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čaše i zdjelice porijeklom iz Kine opasne po zdravlje

S
27.10.2010. u 16:29
0
16
Čaše i zdjelice porijeklom iz Kine opasne po zdravlje
0
Čaše i zdjelice porijeklom iz Kine opasne po zdravlje
Čaše i zdjelice nepoznatog proizvođača, porijeklom iz Kine, koje su isporučene iz Republike Slovačke u našu zemlju, sadrže sastojke koje mogu imati štetno dejstvo po zdravlje ljudi zbog migracija formaldehida.
Kako je saopćeno iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, radi se o artiklima koji imaju migraciju formaldehida, i to iz: čaša (u količini: 802.5; 738.3 mg/kg-ppm) i zdjelica (u količini: 212.3; 294.6 mg/kg- ppm).

Čaše i zdjelice su u Bosnu i Hercegovinu stigle preko kompanije "Koopman International", čije je sjedište u Holandiji, a uvoznik u BiH je kompanija FIS d.o.o, Vitez.

Agencija je obavijestila nadležne inspekcijske organe entiteta, Brčko Distrikta BiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne politike Srednjobosanskog kantona da preduzmu zakonom propisane mjere, te dostave povratnu informaciju.

Inspekcija u kompaniji FIS Vitez pokazala je da je uvoz proizvoda izvršen 09.11.2009. godine u skladu sa važećim zakonskim propisima, da su proizvodi distribuirani u maloprodajne objekte FIS-a u Bosni i Hercegovini, ali da ih nema na zalihama u centralnom skladištu kompanije FIS, niti u maloprodajnim objektima, što znači da je kompletna uvezena količina prodata na tržište BiH.

Sporni artikli našli su se i na tržištu zemalja članica Evropske unije, koje su preduzele mjere povlačenja proizvoda sa tržišta, neškodljivog uništavanja, kao i obavještavanja javnosti putem sredstava javnog saopćavanja i stavljanjem obavještenja na prodajne objekte.

Distributer predmetnih artikala FIS Vitez obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane BiH da će, shodno odredbama Zakona o hrani, informisati javnost i na ulazu svakog maloprodajnog objekta ove kompanije, kao i na šalteru za informacije postaviti obavještenja i slikovni prikaz predmetnih artikala radi efikasne identifikacije istih, te obeštetiti kupce navedenih artikala.

Agencija apeluje na potrošače da obrate pažnju na detalje u vezi sa ovim artiklima, te da iste izbace iz upotrebe, ukoliko ih još uvijek posjeduju, zbog potencijalno štetnog dejstva koje migracija formaldehida može imati na zdravlje ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: