Prodavane u FIS-u iz Viteza
0

Čaše i zdjelice porijeklom iz Kine opasne po zdravlje

Sarajevo-x.com
Čaše i zdjelice nepoznatog proizvođača, porijeklom iz Kine, koje su isporučene iz Republike Slovačke u našu zemlju, sadrže sastojke koje mogu imati štetno dejstvo po zdravlje ljudi zbog migracija formaldehida.

Kako je saopćeno iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, radi se o artiklima koji imaju migraciju formaldehida, i to iz: čaša (u količini: 802.5; 738.3 mg/kg-ppm) i zdjelica (u količini: 212.3; 294.6 mg/kg- ppm).

Čaše i zdjelice su u Bosnu i Hercegovinu stigle preko kompanije "Koopman International", čije je sjedište u Holandiji, a uvoznik u BiH je kompanija FIS d.o.o, Vitez.

Agencija je obavijestila nadležne inspekcijske organe entiteta, Brčko Distrikta BiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne politike Srednjobosanskog kantona da preduzmu zakonom propisane mjere, te dostave povratnu informaciju.

Inspekcija u kompaniji FIS Vitez pokazala je da je uvoz proizvoda izvršen 09.11.2009. godine u skladu sa važećim zakonskim propisima, da su proizvodi distribuirani u maloprodajne objekte FIS-a u Bosni i Hercegovini, ali da ih nema na zalihama u centralnom skladištu kompanije FIS, niti u maloprodajnim objektima, što znači da je kompletna uvezena količina prodata na tržište BiH.

Sporni artikli našli su se i na tržištu zemalja članica Evropske unije, koje su preduzele mjere povlačenja proizvoda sa tržišta, neškodljivog uništavanja, kao i obavještavanja javnosti putem sredstava javnog saopćavanja i stavljanjem obavještenja na prodajne objekte.

Distributer predmetnih artikala FIS Vitez obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane BiH da će, shodno odredbama Zakona o hrani, informisati javnost i na ulazu svakog maloprodajnog objekta ove kompanije, kao i na šalteru za informacije postaviti obavještenja i slikovni prikaz predmetnih artikala radi efikasne identifikacije istih, te obeštetiti kupce navedenih artikala.

Agencija apeluje na potrošače da obrate pažnju na detalje u vezi sa ovim artiklima, te da iste izbace iz upotrebe, ukoliko ih još uvijek posjeduju, zbog potencijalno štetnog dejstva koje migracija formaldehida može imati na zdravlje ljudi.