Pozitiva(c) dana
0

Carl Gershman: Poticaj za neophodne reforme u BiH

Sarajevo-x.com
Nacionalna fondacija za demokratizaciju jedna je od najutjecajnijih think-tank organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Nedavno su objavili analizu stanja u Bosni i Hercegovini sa preporukama i okvirom kojim se treba kretati e da bi BiH jednog dana postala članica NATO-a i Evropske unije.

Tim povodom razgovarali smo Carlom Gershmanom, predsjednikom NED-a, koji je još jednom pojasnio razloge okupljanja najvećih svjetskih eksperata za ustavnu reformu i demokratske procese na temu BiH, te pojasnio urađenu analizu.

"Složili smo se da su dva ključna područja u kojima treba reforma – reforma struktura i državnih nadležnosti. Postojeći sistem ohrabruje ekstremizam kao i upotrebnu nacionalizma od beskrupuloznih političara. To ostavlja malo prostora za umjerene političare i odvaja odabrane političare od zahtjeva za uračunljivost. Takva struktura bi se trebala mijenjati ne samo zato što šteti interesima građana nego i zato što je njena promjena uvjet za pristupanje Evropskoj uniji", kazao je Gershman precizno detektirajući situaciju bolje od mnogih međunarodnih predstavnika koji su godine proveli na terenu.

Nakon što smo dobili preciznu analizu situacije, domaći politički lideri bi trebali osluhnuti bilo javnosti i zahtjeve da za nužnih reformama koje će nas odvesti u svjetliju budućnost. Da ne tavorimo u mraku nacionalističke mržnje kao što se to, znamo svi, dešavalo tokom protekle četiri godine.