Želja SDA
26

Čampara: Srbin koji je probosanski kandidat treba da bude potpredsjedavajući Doma naroda

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Novoizabrani zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara rekao je kako za potpredsjedavajućeg iz reda Srba treba biti izabran probosanski kandidat.

On je kazao kako se nada da će Klub iz reda srpskog naroda uskoro postići dogovor kada je riječ o izboru zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potvrdio je medijima da su delegati iz SDA bili suzdržani prilikom glasanja o kandidatu SDP-a za zamjenika predsjedavajućeg jer je i SDP bio suzdržan kada je biran potpredsjedavajući iz reda Bošnjaka.

Kako kaže, SDA želi da u rukovodstvu bude pripadnik srpskog naroda koji će podržati EU integracije i državu BiH.

"Voljeli bismo da zamjenik predsjedavajućeg bude iz probosanskih stranaka", kazao je Čampara potvrđujući da je SDA vodila razgovore sa SDP-om u vezi s tim.

Istakao je i kako će sve ovisti o parlamentarnoj većini u Parlamentu FBiH, ali da bi iskreno voljeli da se postigne dogovor o izboru zamjenika predsjedavajućeg iz probosanskih stranaka.

Na pitanje o stavu Srpske liste kako u rukovodstvo treba biti izabran "autentičan Srbin iz stranke sa sjedištem u Banjoj Luci", Čampara je odgovorio kako se ne slaže s tim.

"Mislim da ne treba. Šta više, treba bit izabran neko s područja FBiH, jer je ovo Parlament FBiH. Ne bih da se vaga ko je dobar, a ko loš Srbin. Mi ćemo podržati kandidata koji zastupa interese BiH", zaključio je Čampara.

Delegat Žarko Vujović, koji je bio kandidat za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, rekao je kako ne postoji dogovor u Klubu Srba s obzirom na to da nije do kraja popunjen ovaj klub.

"Ni u prošlom mandatu nije bio popunjen klub pa su imali zamjenika predsjedavajućeg. To je smiješno”, rekao je Vujović.

On je kazao da je SDP državotvorna stranka i da će SDA na kraju odlučiti da li će za zamjenika predsjedavajućeg bit imenovan neko iz SNSD-a.