Nije još razmatrana
130

Čampara: Ministri HDZ-a se protive usvajanju uredbe o kažnjavanju zatvorom onih koji krše samoizolaciju

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara je za Klix.ba prokomentarisao trenutno stanje u vezi s koronavirusom u našoj zemlji, pri čemu je naglasio da uredba o kažnjavanju zatvorom svakoga ko krši samoizolaciju još nije razmatrana na Vladi FBiH i da su ministri HDZ-a protiv toga.
Prije nekoliko dana ministar Čampara je predložio da Vlada FBiH hitno usvoji Uredbu kojom bi se predložile sve mjere i radnje koje se odnose na sprečavanje postupanja protivno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa dok traje koronavirus.

Naime, to podrazumijeva da se svako kršenje samoizolacije tretira kao krivično djelo i da se shodno tome i kazni zatvorom od tri do pet godina, a ukoliko to neko uradi iz nehata do jedne godine.

Kako je naveo Čampara, kršenje samoizolacije je iznimno opasno po sigurnost građana, a na području Federacije često se dešavaju takvi slučajevi i naglasio je da bi bilo neophodno da se ova uredba usvoji.

"Uredba nije ni razmatrana na Vladi FBiH i zaista mi nije jasno zbog čega se toliko odugovlači. Ministri iz HDZ-a su ti kojima iz nekog razloga to ne odgovara pa su bili protiv, a ustavom su i predviđene ovakve zakonske mjere u vanrednim situacijama", pojasnio je Čampara.

Dodao je i to da se prate naredni koraci Vlade FBiH i naveo kako bi Uredba zapravo u potpunosti izolirala sve građane koji krše mjere i samim tim bi se spriječile mnogo teže posljedice.

"Bitno je da u ovakvoj situaciji svi budemo odgovorni, počevši od pojedinca pa do cijelog društva, političara i svih koji su zajedno u ovoj situaciji. I donesene mjere važe za sve ljude, ali bitno je i da se to zakonski potvrdi kako bi one bile konkretnije i efikasnije. Ukoliko ne brinemo o vlastitom i zdravlju drugih ljudi u ovakvim situacijama, onda je sve što se poduzima uzaludno", naveo je Čampara.

Na kraju je poručio svim građanima da poštuju mjere policijskog sata i sve druge preporuke koje relevantne institucije donose, jer je to veoma bitno da bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.