BiH
863

Ćamil Duraković za Klix.ba: Razočaran sam, oni koji su pravili incidente već su napustili Srebrenicu

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je za Klix.ba da je siguran da incident nisu izazvali Srebreničani koji su dali sve od sebe da sačuvaju svoje dostojanstvo.

“Nažalost često smo predmet manipulacije radikalnih ili huliganskih grupa koje iskoriste našu tugu na ovom svetom mjestu da bi dobili neku svoju priču”, kaže Duraković.

Duraković kaže kako oni nisu dio toga te da se ograđuju od incidenta, a napad na Vučića osudio je i Organizacioni odbor koji je radio na pripremama komemoracije.

Duraković podsjeća da je i on prije nekoliko godina bio napadnut te da je gađan flašom prilikom dženaze u Potočarima.

Duraković dodaje da se nada da će premijer Vučić razumjeti situaciju s obzirom da je razgovarao s majkom Munirom Subašić koja mu je dala Cvijet Srebrenice i koja je bila jedina legitimna osoba koja je mogla da priča u ime srebreničkih žrtva, a dodaje da je bilo i dosta drugih majki koje su dočekale Vučića.

“Ovom prilikom se od srca izvinjavam za sve premijeru Vučiću. Izvinjavam se njemu lično bez obzira kakav je čovjek i kakve je izjave davao i koliko emocija je tu bilo”, kaže Duraković.

Dodaje da su zabrinuti za građane Srebrenice jer oni žive u entitetu RS-u dok su oni koji su pravili incidente već danas napustili Srebrenicu.

“Oni koji su to radili su već u svojim autobusima prošli Kladanj. Onima koji ostaju ovdje da žive ostaje da objašnjavaju šta su neki koji su ovdje došli radili u ime nas. Razočaran sam kao čovjek, otac i načelnik ove općine”, kaže Duraković.

Duraković je rekao da ovaj incident najviše dotiče Bošnjake.

“Ja sam kroz svoje nastupe često govorio da nije isto biti Bošnjak u Srebrenici i u Sarajevu. Maloprije mi je prišao čovjek iz Sarajeva koji je napao mene, a prije je napao premijera Vučića te mi je rekao da sam i ja kao i Vučić”, nastavlja Duraković.

Duraković je dodao da je to neki čovjek iz Sarajeva koji je želio da mu objasni kako on više voli Srebrenicu nego Ćamil Duraković.

“Nema potrebe da neko ispoljava svoj patriotizam u Srebrenici, a da nije odavde jer da bi to radio treba da dođe da živi ovdje i da vidi kako je majkama koje su izgubile najmilije a koje će večeras spavati 60 metara od Srbije”, zaključuje Duraković.