BiH
88

Ćamil Duraković: Vrijeđa me kad mi lažne patriote prijete i nazivaju me izdajnikom

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je prošle sedmice predsjednik RS-a Milorad Dodik posjetio Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima, njegovom domaćinu, srebreničkom načelniku Ćamilu Durakoviću upućeno je više prijetnji preko društvenih mreža

Duraković kaže kako su to više komentari koji u nekim dijelovima sadrže prijetnje, ali ih ne uzima za ozbiljno.

“Sinoć sam sa suprugom pratio neke komentare na nekim društvenim mrežama. Više su to uobičajeni komentari javnosti na tim društvenim mrežama. Jedni me osuđuju, drugi hvale... Ali iritira da to čine osobe koje nisu iz Srebrenice, većina njih su iz dijaspore i žele ovdje promijeniti stvari s distance ili virtuelnim putem”, kaže za Klix.ba Duraković.

Napominje kako prijetnje nije prijavio policiji jer ih ne shvata ozbiljno te da je spreman nositi breme odgovornosti pozicije načelnika što podrazumijeva i učešće u javnom životu i prihvatanje kritika.

“Neki me nazivaju izdajnikom, a mnogi od njih nikad nisu ni bili u Srebrenici. Spreman sam da nosim odgovornost prema građanima koji žive u Srebrenici i njima sam spreman uvijek dati odgovore”, nastavlja Duraković.

Ipak, kaže da ga posebno boli što njega, koji se sa svojom porodicom vratio u Srebrenicu, nazivaju izdajnikom.

“Izrevoltiralo me upravo to, ako smijem sebi dozvoliti revolt jer imamo mnogo važnijeg posla. Pogodi čovjeka, posebno ti neki direktni komentari gdje se prijeti da će neko doći da me prebije. Svjestan sam da nisam ništa pogrešno uradio, a i da jesam nešto pogrešno uradio moja odluka se ne bi bazirala na komentarima osoba koje nemaju nikakve veze sa Srebrenicom”, kaže Duraković.

On napominje da je on načelnik svim građanima koji žive u Srebrenici te da se mora ponašati sukladno tome.

“Znao sam se suprotstaviti i ravnogorskom četničkom pokretu a da se ne znam suprotstaviti nekom kvazibošnjaku koji se nije udostojio da živi u ovoj zemlji bez obzira koliko bilo teško. Kakav je to patriotizam koji se ispoljava iz toplog doma u Njemačkoj, Švedskoj i Americi? Ja sam probao dijasporu i ponovo sam se vratio u Srebrenicu, ovdje živi moja porodica...”, pojašnjava Duraković.

On je pozvao sve “patriote” koji mu ovih dana prijete da dođu u Srebrenicu, da se prijave i da glasaju pa da zamijene ili njega ili da zajedno s njim zamijene Dodika i za predsjednika RS-a izaberu nekoga ko će imati još više empatije za žrtve genocida.

Duraković je i ranije bio izložen različitim napadima. Prije nekoliko godina gađan je flašom s vodom i to za vrijeme kolektivne dženaze jer je pokušao zaštiti tadašnjeg ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju.

“Neki misle da je Srebrenica samo 11. jula, dođu samo taj dan. A nama valja nastaviti živjeti i 12., pa 13. jula i cijelu godinu. To, nažalost, mnogi ne razumiju”, zaključuje Duraković.