BiH
308

Ćamil Duraković: Vučić se umotao u jagnjeću kožu, ovo je samo provokacija

Piše: E. F.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, kazao je danas za Klix.ba da se premijer Srbije Aleksandar Vučić današnjom izjavom da je spreman doći u Srebrenicu ako to Bošnjaci žele, samo zamotao u jagnjeću kožu.

Prema njegovim riječima, bolje bi bilo da je premijer Srbije rekao da ne želi da dođe jer je opredjeljenje Srbije da još uvijek ne prihvata činjenice iz prošlosti i sudsku presudu da se u Srebrenici desio genocid.

Perfidna diplomatija

"Sve su samo perfidno diplomatski zamotali i to je isto kao da je rekao evo, ja želim biti pravoslavac, ali ne prihvatam Hrizostoma", kazao je Duraković.

Neprihvatljivo je, ističe on, da se nepunih mjesec dana prije 11. jula, odnosno obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, hapsi legendarni komandant koji je heroj odbrane, branilac toga grada, pa da Vučić onda kaže: "Evo, mi ćemo doći ako vi to želite".

"Ovo je dodatna provokacija od strane Vučića. Kako će on preživjele žrtve genocida da pita hoćete li me prihvatiti tamo, ali ću vam ja prije toga Nasera Orića uzeti, otežati vam život. Bolje bi bilo reći ne želim doći jer se tako osjećam. Ovako je ovo sve samo jedan dodatni šamar", kazao je Duraković.

Naročito nervira činjenica koja se odnosi na izjave svjedoka o navodnim zločinima u Zalazju koje su se odjednom pojavile 20 godina nakon zločina i to baš uoči obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

"Zalazje je bio predmet istrage Haškog tužilaštva i odustalo se od tih optužbi jer je ustanovljeno da je to mjesto bilo legitiman vojni cilj i nije bilo dokaza koji bi inkriminisali Orića", ističe Duraković.

Ako Orić ne bude na slobodi, Vučić nije dobrodošao

Prema njegovim riječima, radi se o čistom licemjerju.

"Ako Naser Orić ne bude na slobodi do 11. jula ne može se on ušetati u Memorijalni centar u Potočare među žrtve i porodice koje kopaju svoje najmilije, nastradale u genocidu", stava je Duraković.

Istakao je da, ako Vučić već želi da doprinese pomirenju, neka pomogne u oslobađanju Orića pa neka mu se sudi ponovo u Hagu ili u Švicarskoj ako treba, ali ne od strane agresora.

"Ako ćemo tako, gledao sam i ja video snimak u kojem je Vučić bio na brdima u okolini Sarajeva pa tvrdim da je ubijao. Neka ga onda hapse", kazao je Duraković.