Intervju
307

Ćamil Duraković: Kao kandidat za predsjednika RS-a nudim rješenja i drugačiju politiku

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši načelnik Srebrenice u mandatu od 2012. do 2016. godine i osnivač Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković potvrdio je danas da će izaći na Opće izbore u oktobru kao nezavisni kandidat za predsjednika entiteta Republika Srpska. U prvom intervjuu nakon objave kandidature Ćamil Duraković za Klix.ba govori o razlozima svoje kandidature.

Danas ste objavili informaciju da ćete sa kandidovati za predsjednika RS-a. Da li to znači da je priča o jedinstvenom nastupu dijela stranaka iz Federacije BiH gotova?

Posljednjih godinu kroz Pokret "Odgovor" sam radio na tome da okupimo političke stranke koje zagovaraju građanske vrijednosti i zaštitu prava povratnika u RS-u. Ključni problem za postizanje nekog sveobuhvatnog dogovora je strah kako bi na takvo povezivanje gledali glasači u Federaciji, i to razumijem. Teško je objasniti nekome da SDP, SBB i SDA idu zajedno na izbore u RS-u, a da im se kampanja u Federaciji zasniva na određenoj konfrontaciji ideja, programa i poruka. Brojni sastanci i pregovori nisu urodili plodom te sam shvatio da se ne smijemo naći opet u diskusiji o foteljama, a ne o vrijednostima. Naprimjer, kandidat 'Domovine' za predsjednika RS-a na prošlim izborima uopće nije učestvovao u pregovorima o zajedničkom nastupu, on je tada bio rezultat ustupaka koalicionih partnera. Nisam želio da nam se takva situacija ponovi, da se priča o zajedničkom probosanskom bloku potroši na kandidate koji nisu spremni da u međustranačkom dijalogu suštinski i iskreno učestvuju.

Zbog čega ste odlučili da se kandidujete za predsjednika RS-a?

Dosadašnja politika SDA u RS-u se najčešće zasnivala na tome da se viđeniji lideri u povratničkoj zajednici 'smire' određenim pozicijama na listama ili kroz zapošljavanje u federalnim institucijama. Ja imam korektnu komunikaciju sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem pa i s ministrima Edinom Ramićem i Adilom Osmanovićem. Sve vrijeme je nekako visila u zraku priča o tome da 'Ćamila treba negdje riješiti'. Međutim, ja smatram da se ne smijemo na taj način baviti politikom. Zato sam odlučio izaći kao kandidat za predsjednika RS-a, ponuditi program 'Naš izbor' i alternativu politikama SNSD-a i SDS-a. U svojoj kampanji se ne želim baviti kandidatima koji dolaze iz bošnjačke povratničke zajednice i niskim udarcima koji će sigurno doći. Pred sobom imamo ozbiljnu kampanju, imamo ozbiljne probleme s prodorom ruskog utjecaja, naoružavanjem, sistemskim kršenjem ljudskih prava, nemojte da se bavimo podmetanjima između Ramiza Salkića, Sadika Ahmetovića i Ćamila Durakovića. Narodu je dosta toga, žele ozbiljne lidere i bavljenje stvarnim problemima.

Izlazite li na izbore samostalno ili ste osigurali podršku neke od političkih stranaka?

Na izbore izlazim kao nezavisni kandidat, a program 'Naš izbor' i svoju kandidaturu ću predstaviti političkim strankama, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici i liderima povratka.

Šta mislite kako će Ramiz Salkić shvatiti vašu kandidaturu jer je uvriježeno mišljenje da je to mjesto rezervisano za njega?

Ja ne vidim problem u tome da se Ramiz Salkić ponovno kandiduje, ali kampanja za predsjednika RS-a nije između mene i njega. Moje poruke se temelje na tome da kandidati SDS-a i SNSD-a ne nude ništa ni povratnicima, a ni svim drugim građanima koji žive na području RS-a, a koji se ne slažu s njihovim politikama. 'Naš izbor' je treća politika u RS-u, ja vjerujem da ovaj program može relaksirati odnose među narodima te donijeti veću ravnopravnost i zaštitu ljudskih prava.

Ukoliko dobijete podršku birača, šta će biti vaši prioriteti?

Napisat ću i pokrenuti donošenje zakona o statusu službenih jezika i jezika nacionalnih manjina u entitetu Republika Srpska, kojim će se zaštititi naziv i upotreba bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Također, uspostavit ću okvir za formiranje institucije povjerenika za izvještavanje o pravima i uključivanju nevećinskih etničkih, jezičkih i vjerskih zajednica u entitetu RS. Zagovarat ću pravednu raspodjelu javnih prihoda s uspostavom minimuma od 2 posto izdvajanja kroz Zakon o budžetskom sistemu RS-a za održivi razvoj povratničkih zajednica. Pokrenut ću proces dijaloga s ciljem imenovanja stručne i nestranačke ličnosti na mjesto ministra prosvjete i kulture RS-a koja će provesti proces reforme obrazovanja i reintegracije povratnika u obrazovni sistem. Predstavit ću okvir za zajedničko i institucionalno djelovanje na polju suočavanja s prošlošću i obilježavanja zločina genocida i drugih ratnih zločina. Napisat ću i predložiti zakonsko rješenje o zabrani negiranja zločina. Otvorit ću vrata institucija i tražiti veće učešće građana u diskusijama o i ravnomjernom razvoju, zaštiti poljoprivrednika i sela, osiguranju kvalitetne i besplatne zdravstvene zaštite, reformi obrazovanja, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te većoj sigurnosti i vraćanju povjerenja u Bosni i Hercegovini. Iza svega što sam rekao imam isplanirane programe i poruke te sam spreman na tome raditi naredne četiri godine. Imamo puno posla, vrijeme je da radimo zajedno.