"Izdaja BiH i Bošnjaka"
42

Bužimski borci oštro protiv formiranja nove vlasti sa strankom osuđenog ratnog zločinca

M. N.
Koordinacija boračkih udruženja Općine Bužim saopćila je kako se njihovi članovi oštro protive bilo kakvoj uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu sa Laburističkom strankom koju je osnovao, ističu, ratni zločina Fikret Abdić.
Čelni ljude Koordinacije dali su podršku aktuelnom predsjedavajućem Skupštine USK Aganu Buniću i drugim zastupnicima koji ne žele napraviti novu većinu s Laburistima.

"Na sjednici Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim, a koja je sazvana po pitanju potpisa za sazivanja vanredne sjednice Skupštine USK uspostavljanja nove parlamentarne većine gdje je i stranka osuđenog ratnog zločinca i izdajnika bošnjačkog naroda na prostoru našeg kantona Fikreta Abdića, ne možemo a da se čudom načudimo otkud legitimno izabranim predstavnicima drugih političkih stranaka tolika hrabrost i drskost da pogaze šehidsku krv i sve patriote ove države i formiraju vlast sa ratnim zločincem", kažu u saopćenju.

Poručili su kako su svi oni koji su pregovarali i dogovorili takvu vlast izdali BiH i sve poginule pripadnike 505. Viteške brigade i sve patriotske snage.

"Naši borci, komandiri i komandanti stalno su govorili da sa svakim možemo dogovarati i pregovarati, ali sa izdajnicima Bošnjačkog naroda nikada. Ovim putem se javno zahvaljujemo našim zastupnicima Aganu Buniću, Zikriji Durakoviću i Nisvetu Jusiću što nikada neće i nisu podržali formiranje parlamentarne većine sa strankom osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića", kazali su borci.

Naglasili su kako od zastupnice Najle Muratović očekuju njen stav i traže da se javno izjasni po pitanju formiranja vlasti sa Laburističkom strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića. Traže i od predsjednika kantonalnih boračkih udruženja njihove stavove, a posebno stav porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja i demobilisanih boraca.

"Znali smo pobijediti u ratu znat ćemo pobijediti i u miru. Neka nam živi jedna jedina pravedna demokratska Bosna i Hercegovina", zaključili su.

Podsjetimo, u Krajini se sve više govori o novoj većini na niovu kantonu koju bi, nakon što su Pomak i SDA i potpisali sporazum, mogli činiti i DF i Laburisti. Ranije se spominjao i SBB, ali je Klub zastupnika SBB-a u Skupštini USK u kojem je bio i Agan Bunić izašao sa saopćenjem u kojem su istakli kako sporazum koji imaju SBB, SDA i DF o uspostavljanju vlasti na državnom i federalnom nivou, nije moguće realizovati na nivou USK jer se kao četvrti partner pojavljuje Laburistička stranka.

Da li će doći do neke promjene s obzirom da Bunić i njegove pristalice više nisu u SBB-u još nije poznato.

Za sada je došlo do promjene samo u Gradskom vijeću Bihaća gdje novu većinu čine SDA i Pomak, a ranije su skupa bili Pomak, A-SDA, "Bihać zajedno" i SDP.