Ne žele Laburiste
25

Savez za bolju budućnost odbio koaliciju sa SDA u Krajini

M. N.
Iz Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini USK poručili su kako sporazum koji imaju SBB, SDA i DF o uspostavljanju vlasti na državnom i federalnom nivou, nije moguće realizovati na nivou Unsko-sanskog kantona, jer se kao četvrti partner u skupštinskoj većini pojavljuje Laburistička stranka.
"Tom strankom upravlja i predvodi je Fikret Abdić, osuđenik za ratne zločine na području Krajine. Većina članstva i glasača te Klub zastupnika SBB-a ne prihvata partnerstvo s Fikretom Abdićem. Za buduće političko djelovanje tražit ćemo jasne upute viših organa SBB-a", kazali su zastupnici iz USK.

Naglasili su kako nisu spremni dovesti kanton u stanje izoliranosti kao što je to slučaj s općinom Velika Kladuša od lokalnih izbora kada je na čelo općine došao Abdić.

"Klub zastupnika SBB-a nastavit će podržavati sve reformske procese na području kantona, dati punu podršku stabilizaciji budžeta kantona te podržavati i dalje sve projekte od interesa za građane svih gradova i općina na području USK", kazali su iz Kluba SBB-a u Skupštini USK.

Trenutnu većinu u Skupštini USK čine A-SDA, Pomak, SBB, SDP, Naša stranka i Nezavisni blok. SDA je u opoziciji. Ova većina je u krizi već duže vrijeme zbog čega je nastao potpuni kolaps u USK. Sjednice Skupštine se ne održavaju, ali ni Gradskog vijeća Bihaća.

Ovaj stav SBB-a USK je iznenađenje s obzirom na to da su sa SDA i DF-om radili na formiranju nove većine i održavali sastanke. Kako smo ranije objavili, za učešće u vlasti i novoj skupštinskoj većini u Krajini zainteresirani su i iz Laburističke stranke (3 zastupnika), ali i Pomaka i još nekih stranaka. Za većinu je potrebno 16 ruku u skupštini, a SDA ima 9 te ukoliko bi dogovorili većinu sa SBB-om (2), DF-om (2), Pomakom (2) i Laburistima (3), evidentno je da bi imali i više nego dovoljno za novu većinu.

Pomak predvođen gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem nedavno je pozvao sve stranke da im se pridruže u rješavanju gorućih problema i realizaciji projekata ključnih za razvoj USK.