Turbulento u Krajini
5

Gradsko vijeće Bihaća najavilo vanrednu sjednicu o migrantima, a glasaju o smjeni vlasti

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Bihaća najavilo je za danas održavanje vanredne sjednice zbog rješavanja gorućeg problema o novoj lokaciji za smještaj migranata, ali odmah na samom početku zasjedanja pokrenuta je procedura smjene predsjedavajućeg GV i članova Komisije za izbor i imenovanja.
Dopunu dnevnog reda tražili su vijećnici iz Kluba SDA nakon čega je uslijedila polusatna pauza koju je tražio SDP.

"Naš klub nikad nije odustao i sada ne odustaje u nastojanju da se izborni rezultati iz 2016. godine implementiraju u skladu sa odredbama Statuta i Poslovnika i tražili smo da se to ispravi jer se i danas još jednom pokazalo da u Gradskom vijeću nema kapaciteta da se bez SDA izglasaju bitne odluke poput današnje. Nećemo da budemo opozicija koju se uvijek zove kad treba da otkoči bitne procese i glasa kada nema aktuelne većine kao danas, a ne daju nam da budemo ravopravno zatupljeni u radnim tijelima", rekla je predsjednica kluba SDA u GV Bihać Amra Ćehajić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Kluba SDP Adnan Habibija oštro je kritikovao ove događaje kazavši da je zakazivanje ove sjednice bio samo paravan za smjenu kadrova.

"Ovo što radite nije viđeno u Evropi. Zakazali ste sjednicu da pričamo o migrantima, o gorućem problemu, a zapravo tražite smjenu predsjedavajućeg, zamjenika i krećete u smjenu kadrova", kazao je Habibija i rekao kako njegovi vijećnici neće podržati izmjene dnevnog reda.

Nakon još jedne pauze koju su tražili vijećnici Kluba SDA, druga tačna dnevnog reda u okviru koje se traži smjena pozicije u Gradskom vijeću je usvojena sa 16 glasova za. Pored toga izglasano je da se na dnevni red uvrsti i tačka Inicijativa za prenos vlasništva nad Lječilištem Gata na Grad Bihać koju će Gradsko vijeće, ukoliko se izglasa, uputiti Vladi Unsko-sanskog kantona.

Dešava se ovo nakon što su SDA i Pomak na čijem čelu je gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisali sporazum o saradnji i ušli u koaliciju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Posljednja sjednica Gradskog vijeća koja je trebala biti održana 25. sepetmebra odgođena je jer dnevni red nije dobio potrebnu većinu. Ubrzo nakon toga ove dvije stranke su potpisale sporazum.

Većinu su do sada činili Pomak (pet, bivši članovi GS-a), "Bihać zajedno" (dva, bivši članovi DF-a), SDP (pet) i ASDA (pet), dok je SDA imao 11, a SBB dva vijećnika.

Od dnevnog reda ispoštovano je samo to da je Fazlić predstavio lokaciju Lipe kao potencijalno mjesto za izgradnju kampa, ali je tokom prezentacije rekao i to kako već ima informacije da Evropska unija neće ulagati novac u ovu lokaciju.

Evidentno je da se u Bihaću formira nova većina, a prema ranijim najavama, očekuje se da će do promjene doći i na kantonalnom nivou. Sjednica Skupštine USK nije održana skoro dva mjeseca, a posljednja koja je treba biti 24. septembra je odgođena.