Zbog gradnje Pelješkog mosta
1

Bušatlija: Pomorsko društvo BiH podnosi tužbu protiv Hrvatske

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, u Sarajevu je održana tribina o temi "Bosna i Hercegovina - pomorska država". Učesnici su najavili i tužbu protiv Hrvatske zbog, kako su rekli, izbjegavanja ratifikacije granice na moru, povlačenja ravnih polaznih linija i gradnje Pelješkog mosta".

Osim podizanja tužbe, na današnjoj tribini doneseni su, između ostalih, zaključci da se u Parlamentu BiH pokrene donošenje deklaracije, kako bi se naša zemlja proglasila pomorskom zemljom, da se pripremi nacrt pomorskog zakona te da se zatraži trajna zabrana gradnje Pelješkog mosta.

Zamjenik predsjednika Pomorskog društva Bosne i Hercegovine i sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević kaže kako čelni ljudi naše zemlje u proteklom periodu nisu po ovom pitanju ništa uradili.

"Hrvatska će sigurno ići na to da istraju u svojoj namjeri izgradnje Pelješkog mosta. Sva ova priča koju visoki zvaničnici Republike Hrvatske zagovaraju i lobiraju, da treba razgraničiti pitanje gradnje mosta od razgraničenja, nema nikave veze. Za BiH razgraničenje u akvatoriju Neum ništa ne znači ukoliko se prethodno ne riješi pitanje gradnje mosta koji je na plovnom putu naše zemlje ka otvorenom moru", kazao je Kovačević i dodao kako bh. stručnjaci uopšte nisu uključeni u rješavanje ovog spora.

"Sve se svelo na Ministarstvo komunikacija i prometa i čovjeka (ministra Damira Hadžića, op.a) koji je jučer došao iz lokalne samouprave. Uz svo poštovanje prema njemu, u ovom slučaju nema struke", kaže Kovačević.

Akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH, kaže da je BiH izgubila pravo izlaska na otvoreno more nakon što je Hrvatska povukla pravu liniju u blizini otoka Visa.

"Ona je ovim automatski zagradila BiH. Mora postojati koridor 1,5 milja širine i 60 milja dužine. To nije urađeno i bez toga se na toj trasi ne može ništa praviti", kaže Bušatlija te predlaže gradnju tunela kao što je to urađeno između Francuske i Velike Britanije.

"Ići ćemo na međunarodnu arbitražu, htjela to naša država ili ne. Tužit će Hrvatsku da nam koči 'jadransku fasadu'", dodaje Bušatlija. Pomorsko društvo BiH će u narednom periodu raditi na prikupljanju potpisa građana i novčanih sredstava kako bi tužba što prije bila pokrenuta.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić kazao je kako se zvanično Sarajevo pomalo mlako ponaša u cijelom ovom slučaju.

"Zvanično Sarajevo još uvijek nema svoj zvanični stav u vezi sa jednim od najvažnijih dijelova države BiH. Više puta smo čuli da zvaničnici ove zemlje nipodaštavaju 24 kilometra obale. Vrlo dobro znamo šta znači i koliko vrijedi izlaz na more. Zbog toga zabrinjava, ne samo intelektualnu, nego i ukupnu javnost, nedovoljna diplomatska akcija Sarajeva prema Zagrebu", kazao je Redžić.

Za rješavanje cijelog problema u neumskom akvatoriju, Pomorsko društvo BiH u cijeli slučaju planira uključiti Sjedinjene Američke Države, Italiju, Sloveniju, kao i Međunarodnu pomorsku organizaciju sa sjedištem u Londonu.