BiH
79

Bursa i Stari Grad dostavili dva šlepera pomoći Vogošći, Olovu i Zavidovićima

Klix.ba
Turski grad Bursa, predvođen gradonačelnikom Recepom Altepeom, koji gaji izuzetno dobre prijateljske odnose sa Općinom Stari Grad, uputio je dva šlepera pomoći za stanovništvo stradalo u poplavama i klizištima koji su zahvatili našu zemlju.

U dogovoru sa Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, Bursa je ugroženima uputila stvari neophodne za normalizaciju života i novi smještaj. Jučer je ugroženim građanima u Vogošći, Olovu i Zavidovićima isporučeno 160 kauča, 100 madraca i 1.000 deka, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Porodice iz Svraka smještene u Rosuljama

Konvoj pomoći, koji su pratili su vojnici turskog bataljona Eufora i ekipa iz Općine Stari Grad, prvo se zaustavio u Općini Vogošća. U dogovoru sa načelnikom Općine Edinom Smajićem, pomoć je isporučena u Sportski centar, a bit će raspoređena porodicama koje su izgubile domove u klizištu u Svrakama.

Kako su jučer ove porodice dobile privremeni smještaj u novoizgrađenim stanovima u Rosuljama, na nove adrese bit će im isporučeno 80 novih kauča i isto toliko deka. Iz prijateljskog grada Burse se nadaju da će ovim ljudima pomoć dobro doći i da će im barem malo olakšati novi početak.

U Olovu uništeno 20 kuća

Nakon što je pomoć isporučena Vogošći, jedan dio konvoja je krenuo prema Olovu, a drugi prema Zavidovićima. U Olovu se život polako normalizuje, ali posljedice poplava i pokrenutih klizišta su velike.

Prema riječima, Senahida Ibrahimovića, člana štaba Civilne zaštite, u ovom gradu je poplavljeno oko 110 objekata, dok je u klizištima u okolnim selima stradalo 20 kuća.

“Olovo je bilo pod vodom. Samo u zgradi Općine, izmjerili smo visinu vode od 1,80 metara,” kaže Ibrahimović.

Ipak, uz pomoć velikog broja volontera, te cisterni sa vodom koje su upućene iz sarajevskih općina, Olovo je očišćeno i situacija je pod kontrolom. Velike količine pomoći do sada su prikupljene i podijeljene u Sabirnom centru osnovne škole u Olovu, a prema riječima Ibrahimovića, distribucija humanitarne pomoći vrši se preko mjesnih zajednica, te direktno u Sabirnom centru onima koji su najugroženiji.

Općinski štab civilne zaštite će ovoga jutra održati sastanak na kojem će donijeti odluku o podjeli pomoći koja je jučer isporučena iz Burse. Najugroženijim stanovnicima Olova bit će podijeljeno 40 kauča i 200 deka.

Zavidovićima najpotrebniji građevinski

U kontaktu sa Općinskim štabom civilne zaštite Zavidovići, Općina Stari Grad je dobila informaciju da je ovom gradu trenutno najpotrebniji građevinski materijal, te namještaj kako bi se stanovnici kojima su poplavljeni domovi mogli vratiti kućama.

”Kada su se desile poplave u Zavidovićima, oko 250 ljudi je napustilo svoje domove zbog poplava. Oni se sada polako vraćaju svojim kućama i pokušavaju sanirati štetu, ali potrebna im je pomoć i zahvalni smo Starom Gradu i Bursi na ovoj donaciji,” kazao je Izet Bašić, član Općinskog štaba civilne zaštite Zavidovići.

Prema njegovim riječima, Gradske ulice su dobrim dijelom očišćene, te dezinficirane. Najveći problem predstavljaju štete uzrokovane klizištima.

Okvirne su procjene da su klizišta uništila 25 kuća u kojima više nije moguć život, te je tim ljudima potrebno alternativno rješenje. Sinoć je Zavidovićima dostavljeno 40 kauča, 100 madraca i 720 deka, a kome će biti podijeljeni odlučit će Štab civilne zaštite.

Turski premijer pomaže Bosni

Bursa je među prvima pritekla u pomoć poplavljenim područjima u našoj zemlji, kao što je i do sada nesebično pomagala Općini Stari Grad u realizaciji mnogih projekata.

Načelnik Hadžibajrić je u razgovorima sa gradonačelnikom ovog prijateljskog grada, Recepom Altepeom, saznao da ga je upravo turski premijer Recep Tayipp Erdogan zadužio da šalje pomoć u našu zemlju.

“Naši prijatelji iz Republike Turske poslali su pomoć u krevetima, madracima i dekama za građane naselja Svrake kod Vogošće, Olova i Zavidovića. Kako se stanje polako normalizuje, postaje jasno da je ovim ljudima trenutno najpotrebniji građevinski materijal i namještaj i upravo to su i poslali iz Burse, na čemu smo im izuzetno zahvalni,” kazao je Hadžibajrić, stoji u saopćenju Press službe Općine Stari Grad.