Pretresanje politike
1.8k

Burne reakcije na obraćanje Enisa Bešlagića, prozvao ga i kolega Izudin Bajrović

S. H.
Enis Bešlagič i Izudin Bajrović
Enis Bešlagič i Izudin Bajrović
Glumac Enis Bešlagić u petak je snimio video ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, u kojem je kritikovao visokog predstavnika zbog burnog govora u Goraždu, ali i generalno odnos međunarodne zajednice.

Bešlagić je dakle bio inspirisan ljutitim govorom Christiana Schmidta u Goraždu pa mu se obratio naglašavajući da je smiješno da jedan strani zvaničnik s platom od blizu 25.000 eura tako izgubi živce.


Međutim, Bešlagić je uputio jednu širu poruku međunarodnoj zajednici, zbog čega su uslijedile brojne reakcije.

"Znate zašto? Zato što vi nas tako puštate da živimo i radimo sa svim što se nama dešava. U ratu ste gledali kako se ubijamo međusobno, četiri godine, mogli ste zaustaviti taj rat. Nakon rata ste nam obukli luđačku košulju koja se zove Dejtonski mirovni sporazum. Onda ste 25 godina samo dizali plate, ništa niste radili", poručio je Bešlagić.

Bešlagić je dobio veliku podršku na svojim društvenim mrežama, međutimm mnogi su mu zamjerili, a posebno na jednoj rečenici.

"U ratu ste gledali kako se ubijamo međusobno", jedna je rečenica koju je Bešlagić izgovorio, što su mnogi protumačili kao relativiziranje onoga što se dešavalo u ratu.

Ispod videa kojeg je objavio Bešlagić je dobio skoro četiri hiljade komentara, a jedina zamjerka se odnosi na rečenicu o karakteru rata.

"Ispravka krivog navoda nismo se ubijali medjusobo, neki su bili agresori a neki branili zivote i zemlju", glase neki od komentara.

U raspravu se uključio i Bešlagić koji je potvrdio svoju tezu da su pripadnici istog naroda, Bosanci i Hercegovci pucali jedni na druge i međusobno se ubijali.

Zanimljiv komentar na Bešlagićev istup dao je još jedan glumac Izudin Bajrović, koji se u konačnici zapitao šta je Bešlagić uopće htio reći.