{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Bura zbog izjave čelnika Evropskog parlamenta da su Istra i Dalmacija dio Italije

Klix.ba
11.2.2019. u 17:25
133
177
Bura zbog izjave čelnika Evropskog parlamenta da su Istra i Dalmacija dio Italije
133
Bura zbog izjave čelnika Evropskog parlamenta da su Istra i Dalmacija dio Italije
Foto: EPA-EFE
Predstavnik kabineta predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.
"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je za Index.hr u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedjelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo "Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u historijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje historije i važno je da svi znaju historiju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podjele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda", rečeno je u kabinetu uz komentar da su svjesni da su Istra i dalmacija sada dio Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

"Komemorirali smo to vrijeme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU", rečeno je u kabinetu, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: