BiH
0

Bugojno: Planinari organizirali pohod na Bijelo Bučje

FENA
U organizaciji Planinarskog društva "Koprivnica" i boračkih organizacija iz Bugojna upriličen je tradicionalni pohod do Bijelog Bučja, mjesta pogibije pet boraca 307. slavne brdske brigade Armije RBiH.

U dosad najmasovnijem pohodu učestvovalo je oko 240 planinara iz nekoliko općina BiH, učenici osnovnih i srednjih škola iz Bugojna, članovi boračkih udruženja i brojni građani.

Na mjestu spomen-obilježja položeno je cvijeće i odata dužna počast poginulima, nakon čega su se prisutnima, u ime organizatora, obratili Samir Burkić i Emsada Babić.

Zahvalnice za učešće u pohodu dobili su predstavnici planinarskih društava Dubrave (Donji Vakuf), Goran (Gornji Vakuf/Uskoplje), Kalin (Bugojno), Tajan (Zenica), Zabrđe (Vitez), Medex (Novi Travnik), Galica (Turbe) i Krajina (Cazin).

Također, zahvalnice su uručene i učenicima bugojanskih škola: Prve, Druge i Treće osnovne škole, OŠ Bristovi, Opće gimnazije, Srednje stručne i Srednje tehničke škole.

Na značaj obilježavanja datuma i pohoda na lokalitet stradanja bugojanskih boraca ukazao je načelnik Hasan Ajkunić dok je o herojskom putu bugojanskih boraca govorio Faruk Aganović Jupi, ratni komandant i dobitnik priznanja Zlatni ljiljan.

Za sve učesnike pohoda organiziran je zajednički ručak a po povratku u Bugojno i druženje u prostorijama Planinarskog doma Duboka.