BiH
0

Bugojno: Otkriven temeljac budućeg spomenika

FENA
Bugojno
Bugojno
U Spomen-parku poginulim braniocima Bugojna i BiH danas je otkriven temeljac za izgradnju Centralnog spomen-obilježje pripadnicima Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pred velikim brojem članova porodica šehida i poginulih boraca, drugih boračkih udruženja, predstavnika Oružanih snaga, javnog, političkog i vjerskog života na svim nivoima vlasti, temeljac su otkrila najmlađa djeca šehida - poginulih boraca općine Bugojno Hidajeta i Mirsada Ćurić, rođeni 1995. i Suad Kasum, rođen 1996. godine, te predsjednica Organizacije porodica šehida-poginulih boraca općine Bugojno Džemka Đelilović.

U obraćanju prisutnima ona je kazala da će se izgradnjom Centralnog spomen-obilježja na jednom mjestu naći imena i prezimena bugojanskih patriota, koji su svoje živote dali za nezavisnu, suverenu i slobodnu BiH.

Agresija na BiH donijela je Bugojnu nesagledive posljedice, a u odbrani grada poginulo je 349 pripadnika Armije i MUP-a RBiH, naglasio je Abdulah Jeleč, ratni komandant Štaba oružanih snaga Bugojna i predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina odbrambenooslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Uime Federalnog ministarstva za boračka pitanja prisutnima se obratio Besim Hodžić, savjetnik ministra Zukana Heleza, obećavši da će ovo federalno ministarstvo podržati izgradnju Centralnog spomen-obilježja u Bugojnu, ali i drugih sličnih spomen-obilježja u našoj zemlji.

"Spomen-obilježje će biti opomena da se više nikad ne ponovi period 1992.-1995. Ne zaboravimo prošlost, jer samo tako znat ćemo cijeniti budućnost", poručio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Izgradnju spomen-obilježja pozdravio je i mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički, ističući značaj otkrivanja temeljca na dan kada Evropa slavi Dan pobjede nad fašizmom.

"Bugojno se pridružuje Evropi, a vjerujem da je i Evropa danas prisutna u Bugojnu, jer sloboda je draga svim gradovima koji trebaju imati svoj simbol slobode. Oni koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada zaslužuju da imaju ovakav prostor i obilježje", kazao je on.

Recital "Imena opominjuća" izveli su članovi bugojanskog teatra "Fedra".