Kriza trese Tuzlanski kanton
0

Budžetskim korisnicima smanjuju plate za dva posto

Piše: D. Brkić
Današnjom odlukom Vlade Tuzlanskog kantona plate budžetskih korisnika za novembar i decembar bit će umanjene za dva posto. Na taj način uštedjet će se oko 650.000 KM, a prema riječima resornog ministra Mlađana Lazića, riječ je o prvoj fazi programa stabilizacije budžeta, koji je prema posljednjim procjenama u deficitu od oko 24 miliona KM.

Odluka u praksi znači kako će se budžetskim korisnicima plata obračunavati po osnovici od 382,2 KM umjesto dosadašnjih 390 KM. Topli obrok ostat će 7 KM. S ovakvom odlukom, gotovo sigurno, neće se pomiriti budžetski korisnici, jer su njihovi sindikati od Vlade TK tražili povećanje, a ne smanjenje plata.

No, današnja odluka Vlade TK neće biti jedina mjera kojom se želi ''poklopiti'' finansijski debalans. Naime, u narednoj godini se planira umanjenje plata za 5 posto, ali će se o tome pregovarati sa sindikalnim predstavnicima. Ukoliko se ne postigne dogovor, prema predviđanjima resornog ministra Mlađana Lazića, Tuzlanskom kantonu prijeti scenarij Grčke, a u tom slučaju Vlada TK bi najvjerovatnije morala podnijeti kolektivnu ostavku.

U Vladi TK žele da se u 2012. godini uštedi dovoljno novca, a nakon što se stabilizira budžet, moglo bi se razgovarati o povećanju plata. Jedan od razloga za smanjenje plata je pad prihoda te izuzetno loš kreditni rejting BiH koji je prema tvrdnjama ministra Lazića u rangu sa Gvatemalom ili Hondurasom.