BiH
0

Budžet TK za 2015. godinu osvojen bez prisustva opozicije

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sa 21 glasom za i dva suzdržana, zastupnici u Skupštini TK usvojili su prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu u iznosu 384.620.949 KM.

Za odluku su glasali zastupnici vladajuće koalicije SDA, DF, NS Radom za boljitak i BPS Sefer Halilović, suzdržani su bili zastupnici Stranke za BiH, dok su hitno zasjedanje Skupštine TK napustili opozicioni zastupnici iz SDP-a i SBB-a.

Zastupnici opozicije naveli su, između ostalog, kako su prijedlog budžeta TK dobili jučer (nedjelja) u elektronskoj formi, što je, kako navode, u suprotnosti sa Poslovnikom o radu Skupštine TK.

Također, zastupnici opozicionih stranaka imali su primjedbe na strukturu budžeta, smatrajući kako on sadrži vrlo malo ili gotovo nimalo razvojne komponente. Ovakav prijedlog budžeta zastupnici opozicionih stranaka nazvali su i nerealnim i štetnim po interese građana TK.

Ipak, zastupnici vladajuće koalicije naveli su kako je neophodno usvajanje budžeta za 2015. godinu kako bi se život u TK nesmetano odvijao i poslije 31. marta, nakon što van snage bude stavljena odluka o privremenom finansiranju.

Nakon usvajanja prijedloga budžeta za 2015. godinu hitna sjednica Skupštine TK je nastavljena, a na dnevnom redu su tačke o razmatranju prijedloga i donošenje zakona o izvršenju budžeta za 2015. godinu, razmatranje Prijedloga i donošenje zakona o izmjeni Zakona o prostornom uređenju i građenju, razmatranje prijedloga i donošenje odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan ZZO za 2015. godinu i razmatranje prijedloga i donošenje odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Službe za zapošljavanje TK.