{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen budžet Zeničko-dobojskog kantona

F
FENA
30.3.2015. u 17:47
9
6
Usvojen budžet Zeničko-dobojskog kantona
9
Usvojen budžet Zeničko-dobojskog kantona
Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na današnjoj redovnoj sjednici, po skraćenom postupku, usvojili su Prijedlog budžeta ZDK-a za 2015. godinu i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta ZDK-a za 2015. godinu.
Nakon četvorosatne diskusije i uz brojna obrazloženja predloženi planirani budžet u iznosu od 275.593.975 KM je prihvaćen uz 20 glasova "za" i 13 "uzdržanih" glasova.

Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za ovu godinu prihvaćen je sa 20 glasova "ZA", sedam glasova je bilo protiv ovog zakona, a šest poslanika je bilo "uzdržano".

Skupština ZDK je donijela zaključke i zadužila nadležne službe da izvrše kontrolu poslovanja svih javnih preduzeća i institucija, kojima je osnivač Zeničko-dobojski kanton ili u njima vlasništvo, a posebno onih koji su poslovali negativno i kojima takva kontrola nije izvršena u posljednje dvije godine.

O pozitivnim aktivnostima i rezultatima Vlada će informisati Skupštinu ZDK-a, a Skupština je naložila Vladi ZDK da bez odlaganja poduzme potrebne aktivnosti i da uputi zahtjev Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH,da izvrši kontrolu i da uradi reviziju učinaka u institucijama Zeničko-dobojskog kantona i o rezultatima revizije informiše Skupštinu kantona.

Skupština kantona zadužila je nadležna ministarstva privrede, poljoprivrede i šumarstava, te ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikcije da nastoje stabilizacijski djelovati prema populaciji koja je stradala u prošlogodišnjim poplavama.

Jedan od zaključaka je da kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja program utroška sredstava uskladi sa trenutnim prioritetima kojim će definisati usku saradnju sa udruženjima koja zastupaju ovu populaciju.

Do kraja današnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona preostalo je da posalnici daju saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2015. godinu, i odobre odluku o načinu izvršenja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2015. godinu.

Kao posljednju tačku poslanici će razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK-a za 2015. godinu, i odluku o izvršenju Finansijskog plana, prihoda i izdataka ove kantonalne institucije u ovoj godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: