|

FOTO
/
Budući novinari uče o etičkom izvještavanju

Budući novinari uče o etičkom izvještavanju
0
S
Piše: En. Z.
1.12.2010. u 13:35
9
komentara
0

dijeljenja
Budući novinari uče o etičkom izvještavanju Ljiljana Zurovac (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Vijeća za štampu u BiH počela je peta škola medijske etike koju ove godine pohađa 47 studenata novinarstva mostarskog, banjalučkog, tuzlanskog i sarajevskog univerziteta sa ciljem podizanja standarda etičkog izvještavanja i primjene samoregulacije u medijima naše zemlje, kao osnove za slobodno novinarstvo i slobodu medija u demokratskom društvu.
Kako je kazala izvršna direktorica Vijeća za štampu, Ljiljana Zurovac, škola medijske etike u biti je praktični dodatak izučavanju teorijskih osnova koje se izučavaju na studijima novinarstva u BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Škola je važna jer se praktična medijska i novinarska etika ne proučava na fakultetima. Ona nije u rasporedu. Teorija i praksa su različite stvari. Ovdje se izučava praksa na pravim primjerima, pogotovo na primjerima koji se tiču samoregulacije medija koju izučavamo uz pomoć predavača iz Belgije i Njemačke, odnosno njhovih vijeća za štampu s dugom tradicijom. Belgija nam je važna jer ima iste probleme kao i BiH u političkom smislu, sa istim ili sličnim kompliciranim sistemom samoregulacije medija", kazala je Zurovac.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Saradnju sa fakultetima sa kojih dolaze polaznici škole medijske etike Zurovac je ocijenila kao odličnu, obzirom da su učešće studenata u potpunosti odobrili dekani i šefovi katedri. Već u četvrtak za studente je na rasporedu praktična radionica, gdje će budući novinari u ulozi žalbenih komisija rješavati slučajeve žalbi na medijske sadržaje koji krše medijsku i novinarsku etiku. To je i prilika da studenti pokažu koliko su znanja usvojili s predavanja na praktičnim primjerima i u kolikoj mjeri prepoznaju etičke "faulove" na konkretnim novinskim napisima iz BiH, te Belgije i Njemačke.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Studenti će po završetku predavanja i praktičnih radionica dobiti i certifikate. Projekt škole medijske već treću godinu podržava ambasada Njemačke u BiH, fondacija NED i Civil Right Defenders te kompanija Japac Tobacco International u BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...