BiH
1

Budimlić: Pojedini rukovodioci opstruiraju rad policije uz podršku SDA

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je nepostojanje efektivnog sistema odgovornosti i nadzora nad srednjim rukovodnim kadrom unutar policije jedan je od najbitnijih elemenata njenog nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja.

"Pojedini rukovodeći policijski službenici, oslanjajući se na snažnu podršku Kantonalnog odbora SDA, opstruirali su sve procese koji bi poboljšali efikasnost MUP-a Kantona Sarajevo, pravdajući se uglavnom nedostatkom opreme, ljudstva i slično, što ne može biti opravdanje za rezultate za koje sam siguran da mogu biti bolji", istakao je Budimlić.

Dodao je da će njegov prioritet biti podrška unapređenjeu podzakonskih akata iz oblasti testiranja fizičke sposobnosti policijskih službenika jedinice za specijalističku podršku na temelju standarda koji postoje za ovu oblast, što su predlagali i rukovodioci unutar uprave policije.

"Kada je ovaj proces pokrenut, zatraženo je testiranje po testu koji je donesen 2005. godine, a kojeg je neophodno unaprijediti. Osnovna nepravilnost je što je sve to rađeno u tajnosti i bez konsultiranja ministra koji po ustavu i zakonu ima pravo i obavezu da nadzire sve što se dešava u MUP-u KS, a posebno u jedinici za specijalističku podršku, jer u vanrednim okolnostima premijer kantona preuzima komandu nad ovom jedinicom", kazao je Budimlić.

Naglasio je da su sva dosadašnja testiranja vodili certificirani instruktori unutar jedinice, što je ovaj put promijenjeno, a posebno je simptomatično da je za predsjednika komisije postavjena osoba koja je ujedno i predsjednik sindikata.

"Kao resorni ministar izvjestio sam Vladu KS-a o ovim dešavanjima koja je na današnjoj sjednici zadužila policijskog komesara da odmah obustavi provođenje i poništi rezultate testiranja koje je počelo 29. maja, bez donošenja plana i programa testiranja", naveo je.

Vlada je zadužila MUP KS-a da od policijskog komesara zatraži cjelovitu informaciju i izvještaj o neblagovremenom upoznavanju ministra s otpočetim testiranjem, te o razlozima onemogućavanjima ministra u vršenju nadzora.

Testiranje će biti sprovedeno nakon što Vlada KS-a na osnovu dostavljenih informacija provjeri ispravnost provedenog testiranja, rekao je Budimlić.

Također, Vlada KS-a je zadužila ministarstvo zdravstva da ispita ispravnost postupaka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a KS koji se odnose na saznanje da je odbijeno pružanje primarnih zdravstvenih usluga policijskim službenicima jedinice za specijalističku podršku.

Upitan o mogućim sankcijama za odgovorne, Budimlić je rekao da zakon predviđa smjene, suspenzije ili potpuno razriješenje iz službe ukoliko se utvrdi da su počinjene nepravlinosti.