BiH
18

Budimir: Treći entitet je u ovom trenutku nerealna opcija

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
Živko Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu se održava prva konstituirajuća sjednica Predsjedništva Stranke pravde i povjerenja, na kojoj će se razmatrati pitanja registracije Stranke, aktivnosti koje su do sada urađene, kao i planovi budućeg djelovanja SPP-a.

Predsjednik novoformirane stranke Živko Budimir kazao je kako će biti razrađen privremeni program stranke do Izborne sjednice, kao i analizirana trenutna politička situacija u BiH.

"Ova politička stranka neće imati neprijatelje ni u jednom političkom subjektu. Međutim, stav SPP-a je djelovanje u smjeru potpune promjene političke situacije u BiH. Ne odobravamo dosadašnji način djelovanja političkih stranaka u ovoj zemlji i želimo okrenuti drugu stranicu. Sve ovo što smo vidjeli od završetka rata jeste djelovanje političkih stranaka i pojedinaca u institucijama za zadovoljenje ličnih i stranačkih ambicija i potreba", kazao je Budimir uoči današnje sjednice.

ZA SPP, dodaje njen predsjednik, na prvom mjestu su građani, funkcioniranje institucija i očuvanje BiH. Na upit kako komentariše činjenicu da se u posljednje vrijeme sve više govori o uspostavljanju trećeg entiteta, Budimir je rekao kako se ta priča ponavlja od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

"Uvijek sam davao isti odgovor na to pitanje. Prvo želim vidjeti gdje su granice tog entiteta pa da onda možemo uopće razgovarati i da li je takav entitet prihvatljiv hrvatskom narodu prije svega. Drugo, moj je jasan stav da sadašnje ustrojstvo BiH sa dva entiteta nije idealno rješenje i ne omogućava najidealniji rad institucija i jednaka prava svim narodima u BiH", kategoričan je Budimir.

Predsjednik SPP-a dodao je i to da je u ovom trenutku treći entitet nerealan cilj.

"To mora biti jasno svima, posebno političkim subjektima koji to zagovaraju. Mi sebi trebamo postaviti cilj funkcionalne BiH i Federacije. Tek nakon toga ćemo vidjeti može li se usavršiti sadašnje ustrojstvo ove zemlje", kazao je Budimir.

Na dan Osnivačke skupštine, SPP je imao 1.071 člana, a Budimir vjeruje da se članstvo povećalo.

"U Čapljini, Čitluku, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Olovu, Goraždu, Višegradu, Rogatici, Vitezu, Novom Travniku, Kiseljaku i Fojnici u potpunosti su stvoreni uslovi za formiranje stranačkih odbora", kazao je Živko Budimir uoči prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva SPP-a.