BiH
2

Budimir: Osnivačka skupština "Stranke pravde i povjerenja" u subotu u Sarajevu

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Osnivačka skupština stranke čije je formiranje najavio Živko Budimir, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, po njegovom istupanju iz Hrvatske stranke prava, bit će održana sutra u Sarajevu, potvrdio je Budimir u izjavi agenciji Fena.

Bit će to stranka desnog centra i zvaničan naziv će joj biti 'Stranka pravde i povjerenja'. Od kada je najavio osnivanje, dosad se pridružilo više od 1.000 članova, naveo je Budimir.

Kao tri temeljna cilja ovog novog političkog subjekta istaknuo je očuvanje Bosne i Hercegovine, jednakopravnost bh naroda i ostalih te svih građana Bosne i Hercegovine, kao i borbu protiv korupcije. Gospodarski razvoj BiH i društvo znanja su ciljevi koje je istaknuo odmah potom.

Na osnivačkoj skupštini bit će imenovani predsjednik i članovi predsjedništva a do polovine juna će biti održana izborna skupština, kada će biti imenovana sva stranačka tijela.

"Kadrovski sastav vođstva čije imenovanje predstoji na osnivačkoj skupštini pokazat će opredjeljenje o angažiranju mladih ljudi kojih već sad ima oko 30 posto među članovima", kaže Budimir.

Naglašava da stranka vodi računa i o učešću žena u njenom članstvu te da je otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj skupštini bit će usvojen stranački statut i drugi dokumenti, kako bi ona mogla da se registrira i zakonski djeluje, kazao je Budimir.

Osnivačka skupština bit će održana u sali u kojoj sjednice održava Parlament FBiH i počet će u 13 sati.