Kraj blokiranja rada Vlade FBiH
72

Budimir poništio odluku o smjeni ministra Desnice Radivojevića

Klix.ba
Desnica Radivojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Desnica Radivojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH danas je donio odluku kojom je poništio razrješenje Desnice Radivojevića, ministra prostornog uređenja i dopremijera u Vladi FBiH.

"Potpuno svjestan otežanih okolnosti funkcioniranja Vlade Federacije BiH od prihvaćanja ostavke ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića, na temelju presude Ustavnog suda FBiH i pismene zamolbe, donio sam odluku o vraćanju na dužnost Desnice Radivojevića, odnosno stavio van snage odluku o njegovom razrješenju", kazao je, između ostalog, Budimir u videoporuci emitiranoj na Federalnoj televiziji.

Predsjednik Federacije BiH kazao je kako je ovu odluku donio s namjerom omogućavanja rada Vlade FBiH i da svi 2013. godinu počnemo uz funkcionalnu vlast u interesu građana i naroda u Federaciji BiH.

Podsjetimo, spornu ostavku Radivojevića, koja je izazvala buru na političkoj sceni i u Vladi Federacije BiH Budimir je prihvatio 22. juna. Radivojević je tada kazao kako on nije podnio nikakav zahtjev za razrješenje koje je, kako je tada kazao, SDA podnijela umjesto njega.

Ustavni sud Federacije BiH je nakon višemjesečne rasprave donio odluku da bjanko ostavka, kojom je predsjednik Federacije Živko Budimir smijenio ministra, nema pravno dejstvo.

Današnjom odlukom, Budimir je omogućio da Vlada FBiH ponovo radi nesmetano.