{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir je postupio u skladu s Ustavom, ali treba preispitati odluku

9.10.2012. u 10:44
0
29
Budimir je postupio u skladu s Ustavom, ali treba preispitati odluku
0
Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir postupio u skladu s Ustavom FBiH u slučaju razrješenja ministra Desnice Radivojevića. Također, u presudi Ustavnog suda stoji i to da pismeno označeno kao ostavka koju je Radivojević dao SDA, ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH.
Odlukom Ustavnog suda je utvrđeno da je predsjednik Federacije nadležan za donošenje odluke o razrješenju bez prethodne saglasnosti premijera. Ustavni sud je danas saopćio odluku povodom zahtjeva predsjednika FBiH za rješavanje spora sa premijerom ovog entiteta zbog neprimjenjivanja odluke zbog prihvatanja ostavke ministra Desnice Radivojevića i zahtjeva koji je podnio premijer Nermin Nikšić zbog donesene odluke.

Ustavni sud FBiH je ostavio mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da mu je povrijeđeno pravo osporenom odlukom predsjednika FBiH, da podnese zahtjev za rješavanje spora pred Ustavnim sudom, kao i mogućnost Budimiru da u okviru svojih ovlasti preispita odluku o prihvatanju ostavke.

Pravna zastupnica premijera Nermina Nikšića u ovom slučaju i stranačka kolegica Lidija Korać, izjavila je novinarima nakon odluke Suda da je današnja presuda pobjeda pravne države.

"Ovo je još jedna poruka da u Federaciji BiH postoje institucije koje poštuju Ustav. Ovo je potvrda i onoga što je premijer sve vrijeme govorio, a to je da politička ostavka ne može postati dio ustavno-pravnog sistema i mislim da je to najznačajnija odluka u posljednje vrijeme. Ono što mi očekujemo i što premijer očekuje, je da predsjednik Federacije BiH, koji se u posljednje vrijeme stalno poziva na poštivanje Ustava, već danas poništi ovu odluku o razrješenju ministra Radivojevića i na taj način dokaže da je dosljedan u svom postupanju", izjavila je Korać.

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić je rekao kako će Radivojević, kada se otklone "stvari koje su samo formalne prirode" i dalje biti član Federalne vlade.

"Ustavni sud je ovom presudom jasno dao upute predsjedniku FBiH da preispita svoju odluku i da poštuje ustavne instutucije. Ukoliko ostane pri svom stavu Sud je dao mogućnost Radivojeviću da pokrene pitanje rješavanja ovog pitanja pred Ustavnim sudom", rekao je Mikulić.

Pravni zastupnik predsjednika Budimira danas nije davao izjave za medije, ali je njegova savjetnica Laura Bošnjak kratko prokomentarisala da je Budimir uvijek postupao u skladu sa zakonima i Ustavom te da će postupati i u ovom slučaju.

"On je i ranije tvrdio da je ministra Desnicu Radivojevića razriješio u skladu sa svojim ovlastima i da nije prekršio Ustav, što je danas Sud i potvrdio", rekla je Bošnjak.

Kako nam je rečeno u kabinetu predsjednika FBiH Živka Budimira, on je na putu i povodom ove odluke će se oglasiti u ponedjeljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: