Nakon presude Ustavnog suda FBiH
11

SDP očekuje vraćanje Radivojevića u Vladu; Budimir: Ostavka nije bila kovertirana

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pravni tim SDP-a očekuje da će predsjednik Federacije BiH Živko Budimir već danas, a najkasnije sutra, staviti van snage odluku o razrješenju ministra Desnice Radivojevića.

Lidija Korać, članica pravnog tima koji je zastupao premijera FBiH Nermina Nikšića, još jednom je na današnjoj koferenciji za medije rekla kako je ova odluka Ustavnog suda pobjeda pravne države u smislu da je ovom presudom Ustavni sud utvrdio da političke ostavke koje su podnesene političkoj stranci ne mogu proizvoditi pravne posljedice.

"Ono što je najbitnije je da politička ostavka nije i ne može biti dio ustavno-pravnog sistema. Ono što je značajno je da je Ustavni sud dao mogućnost predsjedniku FBiH da preispita svoju odluku i mi u SDP-u očekujemo da će Budimir, ako već do sada nije poništio svoju odluku, to učiniti u toku dana. Mi pozivamo predsjednika Federacije BiH da u svojim daljnjim postupanjima sačuva dignitet predsjednika. Mi smo isticali i ranije da je predsjednik FBiH bio uvučen u vrlo prljavu priču SDA i zloupotrijebljen na najružniji mogući način", rekla je Korać.

U SDP-u kažu kako se nadaju da će Radivojević već sutra ponovo biti u Vladi Federacije BiH, a ukoliko Budimir ne stavi van snage svoju odluku, Radivojević će pokrenuti spor pred Ustavnim sudom.

Korać je ocijenila da je SDA ovakvim postupanjem u slučaju Radivojević prouzrokovala krizu vlasti u FBiH.

Ministar pravde u FBiH i član pravnog tima SDP-a Zoran Mikulić je ocijenio kako je presuda jasna poruka svim političkim subjektima u Federaciji BiH da trebaju "prekinuti praksu iskorištavanja institucija u dnevnopolitičke svrhe".

"Nepoštivanje presude bi značilo samo to da je predsjednik Federacije BiH nedostojan obavljanja te dužnosti, što bi u bliskoj budućnosti moglo biti razlog za njegovu smjenu ukoliko se pojavi zahtjev za smjenu", rekao je Mikulić.

U presudi Ustavnog suda nije naveden rok u kojem bi Budimir, ukoliko se odluči na povlačenje svoje odluke, to trebao uraditi, a kako je poznato, predsjednik FBiH je trenutno na putu van države.

"Predsjednik FBiH je i odluku o razrješenju ministra Radivojevića donio kada je bio van Sarajeva i koristio je nedozvoljeni potpis na toj poruci, jer u pravnom prometu faksimil nije poznat. Ova odluka je bitna, ne samo za predmet Desnice Radivojevića, ona postaje dio pravnog sistema kao sudska praksa da kovertirane ostavke i ostavke političkoj stranci ne mogu proizvoditi pravne posljedice. Bez obzira na to što je Budimir na putu, on može poništiti odluku i mi ga pozivamo da prekine blamažu", rekla je Korać.

U SDP-u kažu da uopće neće čekati naredni postupak predsjednika FBiH te da je Radivojević već pripremio zahtjev za pokretanje spora pred Ustavnim sudom i da će on vjerovatno danas biti predat.

Mikulić je danas na upit novinara o tome u ime koje stranke će Radivojević biti u Vladi Federacije BiH odgovorio da će "ministar biti ministar".

Budući da se nalazi izvan države, predsjednik Federacije BiH Budimir je rekao kako odluku suda još nije pročitao. U izjavi za Federalnu televiziju Budimir je kazao da je presuda očekivana.

"Kovertirane ostavke nisu u praksi ni u EU, međutim, ovo što se desilo u slučaju Radivojevića ja ne smatram kovertiranom ostavkom, jer je taj dan Radivojević imao sastanak sa kadrovskom komisijom SDA, razgovarao sa Tihićem, a i ja osobno sam ga kontaktirao i on nije osporio tu ostavku", rekao je Budimir.

Radivojević je također za FTV izjavio da je Ustavni sud donio pravednu odluku te da će iskoristiti mogućnost koju mu je sud dao da reaguje.