BiH
10

Budimir podržao kampanju "Glasaću za Srebrenicu"

Klix.ba
Živko Budimir, predsjednik F BiH posjetio je Srebrenicu i Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu" , te uručio donaciju u visini od 5 000 KM kampanji Inicijative. "Niste sami!" poručio je tokom posjete predsjednik Budimir aktivistima inicijative i građanima Srebrenice.

Prethodno je predsjednik Budimir položio vijenac srebreničkim žrtvama u Memorijalnom centru Potočari i tom prigodom izjavio: „S obzirom da ove godine sjećanje na žrtve genocida neće imati onakav karakter i obilježja kao do sada generalni razlog mog dolaska jeste i taj da se kao čovjek u jednom ipak drugačijem ozračju poklonim žrtvama genocida u Srebrenici".

"S druge strane razlog je bio posjetiti inicijativu 'Glasaću za Srebrenicu' i dati im potporu u njihovom radu koji je po mom sudu itekako značajan za predstojeće općinske izbore u Srebrenici. I to značajan sa jednog moralnog i ljudskog aspekta ali i sa aspekta države BiH. Ja sam duboko uvjeren da država BiH ima šansu funkcionirati i duboko sam uvjeren u to kako trebamo početi graditi odnose koji će, prije svega, uvažiti ono što nam se dogodilo te da ćemo se jedni drugima prije svega ispričati za ono što se dogodilo za vrijeme ratnih zbivanja a onda na temelju tih isprika; eliminirati mržnju i graditi potpuno normalne i potpuno drugačije odnose nego što smo to radili u prethodnih 17 godina„ izjavio je Predsjednik Budimir prilikom posjete.

U okviru posjete Srebrenici predsjednik Budimir se sastao sa v.d. načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem te obišao prvo sjedište nadbiskupije Bosne Srebrene.