{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir i generali aktueliziraju apelaciju Ustavnom sudu FBiH

F
30.9.2013. u 16:11
2
4
Budimir i generali aktueliziraju apelaciju Ustavnom sudu FBiH
2
Budimir i generali aktueliziraju apelaciju Ustavnom sudu FBiH
Živko Budimir
Živko Budimir, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, i predstavnici više udruženja generala i oficira Armije Bosne i Hercegovine te Hrvatskog vijeća obrane (HVO) aktuelizirali su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu apelaciju Ustavnom sudu FBiH od koje očekuju da će biti proglašene neustavnim neke odredbe federalnog zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.
Drago Dragičević je u ime Generalskog zbora HVO-a izjavio nakon sastanka novinarima da osnovni povod za nezadovoljstvo učesnika nije umanjenje generalskih penzija, koje proizlazi iz nekih odredbi ovog zakona, koliko oni žele jednak odnos prema svim braniteljima, kao i prema vojnim osiguranicima.

"Dakle, ne borimo se za iznos, nego za odnos prema braniteljima", izjavio je Dragičević, a Hajrudin Grabovica, u ime Udruženja generala BiH, dodao je da neke odredbe Zakona, osim što su neustavne prema njegovom mišljenju, derogiraju borbu za Bosnu i Hercegovinu te ljudska prava, čast i ugled branilaca.

Predsjednik FBiH Živko Budimir, koji je potpisnik apelacije, rekao je da preispitivanje ustavnosti traži i grupa članova Federalnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: