BiH
3

"Autonomaši" ne mogu imati status branitelja države, jer oni to nisu bili

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
Zukan Helez (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Presudu Ustavnog suda FBiH po apelaciji podnesenoj na Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koja se odnosi i na izjednačavanje prava pripadnika Narodne odbrane zapadna Bosna sa pravima pripadnika Armije RBiH, a koju je podnio predsjednik tog entiteta Živko Budimir, još uvijek niko nije u cijelosti pročitao, ali ono što su resorni federalni ministar Zukan Helez i predstavnici boračkih udruženja istakli je da ne pristaju na izjednačavanje onih koji su branili državu i onih koji su je napadali.

"Autonomaši" ne mogu imati status branitelja države, jer oni to nisu bili, jasno je poručeno nakon današnjeg sastanka ministra Heleza i boračkih udruženja iz Unsko-sanskog kantona proisteklih iz Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane.

"Nikada neću dozvoliti da ovo bude izolovani problem USK, jer je ovo stvar države BiH. Iskoristit ćemo sva pravna sredstva da dokažemo da to nije isto, da pripadnici Narodne odbrane nisu pripadnici oružanih snaga, nego da su agresori, koji su skupa sa onima koje je slao Slobodan Milošević, Karadžić... razgrađivali BiH. Nikada nećemo dozvoliti da budu jednako tretirani kao pripadnici HVO-a, ARBiH i MUP-a", kazao je Helez novinarima nakon sastanka.

"Mi ne možemo iz istog lonca jesti"

Ministar, ali i pripadnici boračkih udruženja su kazali da nije sporno to što će "abdićevci dobiti možda i više, ali ne mogu dobiti status branitelja BiH".

Nevzeta Mujčinović, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca USK je rekla da ne treba zaboraviti da je vođa "autonomaša" Fikret Abdić u Hrvatskoj osuđen za rušenje ustavnopravnog poretka BiH i za zločine koji su počinjeni nad pripadnicima Petog korpusa ARBiH.

"Tu smo došli tražiti podršku od države BiH za koju se 5. korpus borio. Tražimo da se onemogući izjednačavanje onih koji su branili BiH i onih koji su je rušili. Mi ne možemo iz istog lonca jesti!", izjavila je Mujčinović.

Istog stava je i Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH. On je kazao da su predstavnici ovih udruženja održali sastanak i sa entitetskim predsjednikom Budimirom. "Prije svega smo tražili da nam se kaže da li je ovo pitanje Krajišnika i ako jeste, da ga onda sami riješimo, ili je pitanje države BiH. Rečeno nam je i u Ministarstvu za boračka pitanja i kod predsjednika FBiH, da je ovo pitanje koje se tiče cijele države. Budimiru smo ukazali i na to da se u Velikoj Kladuši ne primjenjuje Zakon o dopunskim pravima branitelja, da su tamo pripadnici Armije diskriminirani. Tražili smo od ministra da ovo pitanje pokuša dići na viši nivo. To znači da je Krajišnicima dosta da budemo na repu potkusurivanja i da nam, kad god se to nekome iz Sarajeva prohtije, uzburkaju strasti", rekao je Tutić.

On je kazao da ne postoji nikakv sukob između onih koji su bili članovi 5. korpusa i "abdićevaca" i da je to davno prošlo, ali da se mora znati ko je bio upravu, a ko u krivu.

"Svjesni smo da ih ni Ustavni sud nije tretirao kao branioce, nego kao učesnike rata. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme vidjeti na rješenja, jer mi tim ljudima koji su izgubili članove porodice ili su na neki način oštećeni, ne sporimo pravo na naknade, ali branitelji nisu. Mi nećemo u Krajini dozvoliti sukob među nama baš tako lako, ali države BiH dok je nas će biti", rekao je Tutić.

U Krajini nije bilo sukoba između HVO-a i ARBiH, na to smo ponosni

Sastanku je prisustvovao i Franjo Grgić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruženja HVO-a iz USK, koji je i ovog puta istaknuo činjenicu da su HVO i ARBiH u tom dijelu BiH, tačnije Krajine, imali zajedničkog neprijatelja, da se međusobno nisu sukobili i da su na to ponosni.

"Zgroženi smo time da bi pripadnici Narodne odbrane mogli imati ista prava kao i mi koji smo istinski branili državu BiH. Mi smo u Kladuši imali jednu četu od tri voda, a u jednom su bili isključivo Bošnjaci. Takozvana Narodna odbrana je baš te ljude maltretirala, zatvorila i ubijala. Oni koji su preživjeli danas osjećaju posljedice toga. Njihove porodice mogu ostvarivati prava, ali ne mogu se nazivati braniteljima BiH. Također, ovdje tražimo i pouku o pravnom lijeku", dodao je Grgić te napomenuo da Hrvate u Skupštini USK predstavlja Elvira Abdić-Jelenović, kćerka Fikreta Abdića, koja nema veze s Hrvatima, osim što ima državljanstvo Hrvatske.

"Nas dakle predstavlja kćerka presuđenog ratnog zločinca", rekao je.

Ministar Helez je istaknuo da nema problem s tim da djeca "autonomaša" dobiju pravo na materijalne naknade, ali u skladu s nekim drugim zakonom koji to regulira. Ono što se može uraditi da bi bilo spriječeno izjednačavanje pripadnika ARBiH i pripadnika Narodne odbrane je i apelacija Ustavnom sudu, a ni apelacija Evropskom sudu za ljudska prava nije isključena, ukoliko bi do toga došlo.

"Budimir je nama sa ovom apelacijom napravio problem i narušio pomirenje među Bošnjacima u Krajini", izjavio je Edin Domazet, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida USK.

Predstavnici boračkih udruženja iz USK su istaknuli da se ne smije zaboraviti da su "abdićevci" kapitulirali, ali da se ne smije zaboraviti ni to da se u Krajini također branilo Sarajevo i cijela BiH.