BiH
0

Vojni penzioneri ogorčeni: Vlasti od patriota žele napraviti neprijatelje

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vojni penzioneri su nezadovoljni Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Smatraju kako je taj zakon donesen ciljano, s namjerom rušenja digniteta, časti i ponosa neposrednih učesnika i nosilaca ratnih aktivnosti i kompletnog rata.
Marinko Matošević, Zdenko Marković, Ahmed Kulenović i Mujo Gec (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marinko Matošević, Zdenko Marković, Ahmed Kulenović i Mujo Gec (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Ovim Zakonom počinje i neka vrsta predizborne kampanje i sada hoće, nakon usvajanja Zakona, da se s ovom populacijom igraju igre za dobijanje glasačkog tijela. Žalosno je da ministar Helez i dalje širi vrlo ružne neistine o vojnim penzionerima, o kvalitetu Zakona i eventualnim uštedama, kao i pravilnom i konačnom rješavanju problema ove populacije. Ova koordinacija postavlja pitanje Vladi FBiH zašto nenadležno ministarstvo (Federalno ministarstvo za pitanje boraca) i dalje uzima sebi za pravo da rješava pitanje penzija, kada je to u nadležnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike", rekao je Ahmed Kulenović, predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

Predstavnici Saveza ističu kako Federalni zavod PIO daje vojnim penzionerima rješenja koja su površna i nelogična. Ističu kako su sve kategorije narednika svrstane u jedan koš i imaju jednaka primanja te da nema razlike između primanja poručnika i natporučnika.

"Uredbe o pribavljanju dokumentacije za ostvarivanje prava na penzije po ovom Zakonu pravila su dva različita autora, Nikšića i Kurteša (premijera i ministra unutrašnjih poslova FBiH, op.a.), odnosno njihovih institucija, gdje je dosta stvari riješeno površno i potpuno nezakonito. Također, smatramo da pripadnici MUP-a ne bi smjeli biti tretirani ovim Zakonom, jer oni imaju riješen status", rekao je Kulenović.

Mujo Gec, Mustafa Polutak i Osman Džamalija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mujo Gec, Mustafa Polutak i Osman Džamalija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predstavnici Saveza ističu kako će se boriti za svoja prava i pozvali su sve vojne penzionere da se uključe u borbu.

"Problem je nastao 2000. godine, kada su penzionisali prema jednom rješenju, da bi već nakon pola godine krenula smanjenja penzija. Ta smanjenja traju i danas i penzije su umanjene za 50 posto. Sve su to radili pod obmanom vršenja ušteda i da će se to vršiti i drugim kategorijama, a službenici u administraciji su sebi povećali plate za 20 posto. Ova kategorija je na udaru već 12 godina i trpi udare svih vlasti", rekao je Mustafa Polutak, predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH.

Polutak kaže i kako žele da odgovaraju osobe koje su na nezakonit način ispraznile podračun na kojem je bilo 400 miliona maraka za vojne penzionere, a koji sada nemaju svoja prava primanja.

"Prvo je Behmenova vlada uzela novac s tog računa za penzije, pa onda Hadžipašićeva vlada i račun je ispražnjen. Također, hoćemo da znamo kako je PIO donio odluku da za kategoriju vojnih penzionera koeficijent isplate bude jedan, a kod drugih kategorija je veći", kaže Polutak.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Vojni penzioneri, predvođeni advokatom Mujom Gecom, rekli su da su sigurni da će dobiti ovu bitku, ali i iskazali žaljenje što vlasti u BiH od patriota žele napraviti neprijatelje.

Poručili su da nisu u pitanju samo penzije, jer će nekako preživjeti bez njih, već da je u pitanju ponižavanje osoba koje su branile ovu zemlju i čuvale živote tih istih ljudi koji danas sjede u foteljama i donose ovakve odluke.