{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bubica: GRAS-u treba 170 miliona KM kojih nema

F
23.9.2013. u 15:57
48
57
Bubica: GRAS-u treba 170 miliona KM kojih nema
48
Bubica: GRAS-u treba 170 miliona KM kojih nema
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Subvencijama Vlade Kantona Sarajevo za septembar, danas je radnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS isplaćena julska plaća i neće biti obustave saobraćaja, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.
Naime iz GRAS-a je najavljeno da će doći do ponovne obustave javnog gradskog prijevoza ukoliko im danas ne bude uplaćena plaća.

Bubica je podsjetio i da time nisu riješeni problemi u ovom preduzeću koji se gomilaju već deset godina i došlo se do toga da sada premašuju stotine miliona KM zbog čega ni Vlada ni Skupština, kako je rekao, nije u stanju riješiti interventno njihove probleme.

"Problemi u GRAS-u koji su prevashodno ekonomske prirode oni nisu riješeni niti su počeli da se rješavaju. GRAS posluje s mjesečnim gubitkom od dva miliona KM, njihovi ukupni prihodi nisu dovoljni da pokriju neto lične dohotke radnika. Kada prikupe sav zarađeni novac i sve subvencije koje Kanton plaća za određene kategorije građana to opet nije dovoljno da se isplati neto lični dohodak", pojašnjava Bubica.

S obzirom na to da je za julsku plaću potrošena septembarska subvencija isti problem GRAS će imati već sljedeći mjesec i suština problema i dalje ostaje jer 500 radnika sa 140 voznih jedinica nije u stanju zaraditi plaće za oko 1.700 radnika, tvrdi resorni ministar.

Dodaje da je za rješenje ovog problema potreban konsensuz i Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, ali naglašava da konsensuza između Vlade i Skupštine KS-a nema ni o mnogo jednostavnijim pitanjima, a kamoli kada je u pitanju GRAS.

"Nemoguće je da 500 radnika zaradi plaću za 1.700 radnika. Oni nisu primili plaću jer je nisu zaradili i zaista ne zna ko više kome ispostavlja račun za neisplaćenu plaću. Njima treba oko 170 miliona KM kojih nema", zaključio je Bubica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: