BiH
48

Bubica: GRAS-u treba 170 miliona KM kojih nema

FENA
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Subvencijama Vlade Kantona Sarajevo za septembar, danas je radnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS isplaćena julska plaća i neće biti obustave saobraćaja, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.

Naime iz GRAS-a je najavljeno da će doći do ponovne obustave javnog gradskog prijevoza ukoliko im danas ne bude uplaćena plaća.

Bubica je podsjetio i da time nisu riješeni problemi u ovom preduzeću koji se gomilaju već deset godina i došlo se do toga da sada premašuju stotine miliona KM zbog čega ni Vlada ni Skupština, kako je rekao, nije u stanju riješiti interventno njihove probleme.

"Problemi u GRAS-u koji su prevashodno ekonomske prirode oni nisu riješeni niti su počeli da se rješavaju. GRAS posluje s mjesečnim gubitkom od dva miliona KM, njihovi ukupni prihodi nisu dovoljni da pokriju neto lične dohotke radnika. Kada prikupe sav zarađeni novac i sve subvencije koje Kanton plaća za određene kategorije građana to opet nije dovoljno da se isplati neto lični dohodak", pojašnjava Bubica.

S obzirom na to da je za julsku plaću potrošena septembarska subvencija isti problem GRAS će imati već sljedeći mjesec i suština problema i dalje ostaje jer 500 radnika sa 140 voznih jedinica nije u stanju zaraditi plaće za oko 1.700 radnika, tvrdi resorni ministar.

Dodaje da je za rješenje ovog problema potreban konsensuz i Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, ali naglašava da konsensuza između Vlade i Skupštine KS-a nema ni o mnogo jednostavnijim pitanjima, a kamoli kada je u pitanju GRAS.

"Nemoguće je da 500 radnika zaradi plaću za 1.700 radnika. Oni nisu primili plaću jer je nisu zaradili i zaista ne zna ko više kome ispostavlja račun za neisplaćenu plaću. Njima treba oko 170 miliona KM kojih nema", zaključio je Bubica.