BiH
94

Bubica: Adekvatno ćemo kazniti odgovorne za štrajk u GRAS-u

FENA
Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da je pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu KS-a protiv nepoznate osobe u slučaju nelegalne obustave javnog gradskog prijevoza, a u toku je istražni postupak kada će biti utvrđen i broj počinilaca i krivična djela koja su počinili.

Ministar Bubica najavljuje da će nakon okončanja ovog postupka biti poznato koliko je osoba odgovorno za osmodnevnu obustavu saobraćaja radnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS".

Procedura odgovornosti neće biti obustavljena i nakon uspostavljanja saobraćaja, a ta procedura neće biti zaustavljena dok se ne utvrdi odgovornost te dok se odgovorni ne privedu licu pravde i adekvatno kazne.

Kada su u pitanju disciplinski postupci koji se vode unutar firme, ministar kaže da ni oni neće biti obustavljeni, ali da će njih provoditi uprava preduzeća.

Krizni štab koji je formirala Vlada KS-a nakon obustave saobraćaja i dalje je u stalnom zasjedanju, a trenutno se radi na rasporedu linija na kojima će voziti GRAS i vozila Centrotrans-Eurolines i to na način da GRAS saobraća na linijama na kojima je i do prije obustave saobraćaja saobraćao, a da se linije za koje nema kapaciteta dodijele Centrotransu, odnosno alternativnim prijevoznicima.

"Da bi prijevoz bio poboljšan i da bi sva naselja bila pokrivena javnim prijevozom bit će potrebno da se u javni gradski saobraćaj u Sarajevu uključe i alternativni prijevoznici koji su u posljednjih osam dana prevozili građane Sarajeva", kaže Bubica.

Svaki od prijevoznika kojem se dodijele linije bit će dužan podnositi dnevni izvještaj o tome koliko je bilo polazaka da bi se utvrdio kapacitet autoprijevoznika, odnosno da li oni posjeduju dovoljno vozila za neometani saobraćaj.

S obzirom na to da je za gradske linije potrebno raspisati tender, Bubica kaže da su svi zakonski preduvjeti zadovoljeni za dodjelu linija drugim prijevoznicima.