Balkanska informatička olimpijada
15

FOTO / Bronzana medalja za Adnana Brđanina na takmičenju u Ohridu

Klix.ba
Takmičari BiH na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi
Takmičari BiH na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi
Na 6. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi (JBOI 2012) u Ohridu u Makedoniji bh. takmičar Adnan Brđanin osvojio je bronzanu medalju.

Takmičenje je trajalo dva dana, a takmičari su svaki dan rješavali po četiri zadatka u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sistemom Linux, u vremenu od po 4,5 sata.

U službenom dijelu takmičenja za olimpijce do 16 godina nastupili su predstavnici Makedonije (dva tima), Bugarske, Rumunije, Srbije, Grčke, Bosne i Hercegovine, te kao gosti reprezentativci Hrvatske.

Između dva dana takmičenja za sudionike su organizovani izleti u Ohrid, izlet brodom po jezeru, zatim izlet u poznati Muzej kostiju i Crkvu sv. Neuma. Poslije svečanosti zatvaranja organizirano je i kratko razgledavanje Skopja.

Naš tim su činili: Adnan Brđanin - završio 8. razred OŠ "Musa Ćazim Ćatić", Sarajevo, Fatih Zukorlić - završio 8. razred OŠ "Hamdija Kreševljaković", Sarajevo, Irfan Smajević - završio 8. razred, OŠ "Hilmi ef.Šarić", Sarajevo i Faruk Alibašić -završio 8. razred OŠ "Hasan Kaimija", Sarajevo.

Bh. informatičku reprezentaciju na JBOI 2012 vodili su prof. Haris Gavranović i Mehmedalija Salihović.

Podsjetimo, Brđanin je i u našoj državi postigao zavidne rezultate: 1. mjesto na općinskom takmičenju, 2. mjesto na kantonalnom takmičenju i 1. mjesto na državnom takmičenju.