Balikanijada u Beogradu
6

Mladim bh. atletičarima sedam medalja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na stadionu Vojne akademije u Beogradu u subotu je održano jubilarno 10. balkansko prvenstvo za mlađe juniore u organizaciji Atletskog saveza Srbije.

Nastupilo je 250 atletičara iz svih 11 zemalja članica Asocijacije balkanskih atletskih federacija (ABAF).

Nastup reprezentacije BiH na ovom prvenstvu bio najuspješniji do sada. Ženska reprezentacija je bila izvanredna treća, a muška solidna šesta. U pojedinačnoj konkurenciji osvojene su tri zlatne i četiri srebrene medalje, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH.

Najbolja je bila Emina Konjić, članica AK Doboj Istok, koja je osvojila zlatnu medalju u bacanju diska i srebrenu u bacanju kugle i sa rezultatima 14.71 (kugla) i 46.37 (disk) u obje discipline postavila nove državne rekorde za kategorije mlađih juniorki i juniorki.

Izvanredna je bila i ženska štafeta 4x100m, koja je osvojila zlato i sa rezultatom 47.81, postavila novi apsolutni državni rekord u ovoj disciplini.

Sa zlatom se kući vraća i Jelena Gajić, članica AK Prnjavor, koja je 1500m pretrčala za 4:33.83.

Među ostalim osvajačima srebrenih medalja ističe se Benjamin Abdulahović, član AK Sloboda Tehnograd, koji je skokom od 6.99m oostavio novi državni rekord za mlađe juniore u skoku udalj.

Druga dva srebra osvojile su Nikolija Stanivuković (AK Borac) u skoku uvis i Desanka Ćiro (AK Slavija) na 2000m sa preprekama.

U ekipnom plasmanu kod mlađih juniora najbolja bila reprezentacija Grčke , a da su u konkurenciji mlađih juniorki pobjedu odnijele atletičarke Rumunije.