BiH
0

Brojni problemi u ogranku stranke Tomislava Nikolića u RS

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Raskol unutar Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj, koji je u javnosti percipiran kao dosad nezabilježena politikantska farsa, dobio je i sudski epilog.

"Od 30. maja ove godine ja sam jedini ovlašteni predsjednik Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj i sve odluke i akti koje je do sada potpisivao Adam Šukalo nemaju nikakvo pravni ni političko dejstvo", rekao je predsjednik SNS-a Jovan Hadži Mitrović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je novinarima podijelio kopiju rješenja Osnovnog suda u Banjoj Luci, koje je doneseno 30. maja, a u kome se utvrđuje da je osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje SNS-a Jovan Hadži Mitrović, dok se istovremeno iz sudskog registra briše Adam Šukalo.

Skoro godinu dana je trebalo sudskim vlastima da se očituju o raskolu unutar ove stranke, jer se slučaj povlači po sudovima još od 25. jula 2011. godine, što je Hadži Mitrović pripisao raznim političkim utjecajima da se spor razvlači što duže.

"Ispostavilo se da je pravda dostižna, jer je sud našu Skupštinu stranke uvažio kao legalnu i legitimnu", rekao je Hadži Mitrović i najavio da će stranka na čijem je čelu održati sjednicu Glavnog odbora iduće sedmice i zauzeti stavove o dokumentima koje je u međuvremenu potpisao Adam Šukalo, također predstavljajući se kao predsjednik ove stranke.

"Razmotrit ćemo koalicione sporazume koje je on potpisao za lokalne izbore u Gradišci i Banjoj Luci, ali i sporazum sa Srpskom radikalnom strankom RS i o tome ćemo se odrediti", rekao je Mitrović i najavio formiranje lista za predstojeće lokalne izbore.

"Svako dalje predstavljanje i zastupanje SNS-a od Adama Šukala tretirat ćemo kao krivično djelo lažnog predstavljanja i u skladu s tim postupati", zaključio je Mitrović.

On je danas sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na Adama Šukala čestitao izbornu pobjedu Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Srbije i donedavno SNS-a u toj državi, jer je "zamrznuo" stranačke djelovanje.

SNS u RS-u nije parlamentarna stranka, a od samog osnivanja pratile su je brojni problemi o tome ko će biti u njenom najvišem rukovodstvu.